ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Учебната година в турски Кюрдистан започна с празни училища заради всенародния бойкот.

20.09.2010

Днес в Турция официално беше открита новата учебна година. За първи път обаче дворовете и класните стаи на училищата в районите на кюрдската автономия останаха пусти и празни. Милиони кюрдски семейства бойкотираха вековната политика на насилие и дискриминация в областта на културата и образованието след призива на Движението за обучение на кюрдски език ( TZP-KURDI ), подкрепено от парламентарно представената Партия на мира и демокрацията ( BDP ). Телевизионните репортажи от градовете Сиирт, Диярбакър, Хаккяри, Джизре, Шърнак, Юксекова, Ван и много други показаха "другата страна" на турската действителност и попариха надеждите на турските управляващи, че заплахите, предварителните арести и патрулиращите по улиците джипове на армията ще разколебаят кюрдите и те ще се откажат от решението да застанат единни срещу турските окупационни власти. В различни населени места кюрдската съпротива проведе митинги и походи, на които присъстваха депутати, местни партийни лидери и кметове от BDP. Председателят на партията Селяхаттин Демирташ произнесе слово пред насъбралите се жители на околийската община Каяпънар ( окръг Диярбакър ). Той заяви на кюрдски и турски, че турското правителство продължава да води същата политика на културна и религиозна асимилация на малцинствата, въпреки обещанията и поетите ангажименти пред световната общност. "Насилствената асимилация е престъпление срещу човечеството. Нашият майчин език е кюрдския, моята и вашата свобода ще бъдат гарантирани, ако в нашите училища децата ни учат на своя език." Демирташ предупреди управляващите, че "бойкота ще продължи 1 седмица и това е само първия опит. Ние отстояваме нашите права на наша територия, ние всички живеем върху земите на родината на кюрдския народ. Няма да позволим на никого да оспорва на наша територия правото на образование на родния ни език. За съжаление това право липсва в новата Конституция и властите продължават да твърдят, че нашите искания били престъпление. Престъпление извършват тези, които претопиха милиони кюрди. Аз питам министъра на образованието дали не върши престъпление, когато заплашва със санкции родителите, които няма да пуснат децата си да учат в турските училища. Ако този министър е министър на националната просвета, значи той е министър и на целия кюрдски народ и е длъжен да му обясни защо провежда политика на асимилация." Показаната на снимката тъжна гледка днес е валидна за всички училища в "родината на кюрдите", а държавната пропаганда се стреми да убеди народа и международното обществено мнение, че обсадното положение имало за цел да гарантира живота и спокойствието на учениците пред опасността от насилие и тероризъм на "кюрдските екстремисти".

2

2

5

5

Пети международен конгрес на турския език - щрих към турцизацията на България

Пети международен конгрес на турския език - щрих към турцизацията на България

Давутоглу нахалства на среща с европейските министри

Давутоглу нахалства на среща с европейските министри

Референдум за промяна на конституцията в Турция

Референдум за промяна на конституцията в Турция

91 години от рождението на Николай Хайтов

91 години от рождението на Николай Хайтов
Навършиха се 91 години от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Той остави дълбока следа не само в литературата, но и в целия обществен живот на България през миналия век.

ТВ СКАТ почете рождението на Николай Хайтов

 ТВ СКАТ почете рождението на Николай Хайтов

Големият български писател Николай Хайтов бе почетен в Бургас

Големият български писател Николай Хайтов бе почетен в Бургас
ТВ СКАТ почете рождениято на писателя Николай Хайтов. Цветя украсиха паметната плоча в един от офисите на телевизията. Големият творец беше приятел на медията.

Франция забрани бурката

Франция забрани бурката
И точно на днешния ден дойде добрата новина от Франция. Там със закон забраниха носенето на бурка и никаб на обществени места. Това е още една стъпка срещу ислямизма.

Първият учебен ден във Варна

 Първият учебен ден във Варна