ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турският посланик в Ашхабад снасял на Ричард Майлс руски ядрени тайни.

09.12.2010

Като се позовават на изтекли в "Уикилийкс" данни, турските медии широко отразяват огромния "шпионски" скандал, в който е замесена Турция благодарение на турския посланик в Туркменистан Хюсеин Авни Бъчаклъ. На 24.02.2009г. временно управляващият посолството на САЩ в Ашхабад Майлс изпратил в Държавния департамент шифрограма с гриф "секретно" под № 000248, озаглавена: "Тревога на турския посланик заради доставки на уран за Иран". Текстът на информацията започва с напомняне на казаното от президента на Туркменистан Бердимухамедов за подписаното споразумение между държавното предприятие "Туркмен - Химия" и руската фирма "Екомет - С", което представлявало интерес за САЩ и се нуждаело от допълнителна проверка на неговата същност. С тази цел Ричард Майлс провел на 17.02.2009г. среща с турския посланик Бъчаклъ. В шифрограмата се изреждат подробности относно мястото на срещата, нейната продължителност и начина, по който е протекъл разговора. Бъчаклъ споделил безпокойството си от факта, че Русия отново е започнала да произвежда в Туркменистан обогатен уран. В хода на разговора Майлс получил исканата информация и предал във Вашингтон, че "по данни на турския източник хххх ( Бъчаклъ ), в началото на м. януари в Туркменистан пристигнала руска военна делегация. Същата посетила старата инсталация за обогатяване на уран, останала от времето на СССР в Къзълкая ( провинция Балкан ). След проведените разговори двете страни се договорили преработеният в Туркменистан уран да бъде доставен в Иран". Бъчаклъ допълнително съобщил, че руснаците били информирани за състоянието на ж.п. линията "Север-Юг", започваща от Русия и достигаща до Иран, като 700 км. от нейното трасе минавали през територията на Туркменистан. До "източника хххх" достигнали "слухове", че въпросната ж.п. магистрала ще бъде използвана за транспортиране в Иран на произведения в Туркменистан уран. Съдържанието на изготвената от Майлс секретна телеграма завършва със следния коментар и оценка: "Посланикът не разкри от кого и как е получил данните, споделени пред мен. Той обаче подчерта, че тайното сътрудничество с Русия с цел доставка на уран за Иран представлява нарушаване от туркменска страна на принципа за неутралитет и необвързаност". Турските медии посочват, че през м. октомври т.г. посланик Хюсеин Бъчаклъ е приключил 4 годишния си мандат и се е завърнал в Анкара. Служители от турското МВнР опровергали някои съобщения, че заради скандалната шифрограма "американският източник Бъчаклъ" бил извикан предсрочно. Решението за смяната му в Ашхабад било взето много преди изтичането на информация от сайта "Уикиликс". Тепърва компетентните турски органи щели да започнат проучване на публикуваните в телеграмата на Майлс факти около връзката с Бъчаклъ и дали точно са отразени обстоятелствата, причините и съдържанието на водените разговори между двамата дипломати.

2

2

5

5

Неоосманизмът - завръщането на Турция на Балканите

Неоосманизмът - завръщането на Турция на Балканите

Очакват се още ученически стачки

Очакват се още ученически стачки

Митинг-шествие против американския паметник в София

Митинг-шествие против американския паметник в София

"Код оранжево" заради дъжда

"Код оранжево" заради дъжда
Тревогата е обявена за София, Благоевградска, Кюстендилска, Пазарджишка, Ловешка, Видинска, Врачанска, Габровска, Великотърновска, Плевенска област.

Европейски политици обсъждат в Израел общи мерки срещу тероризма и турско-ислямската инвазия.

Европейски политици обсъждат в Израел общи мерки срещу тероризма и турско-ислямската инвазия.
Вчера приключи посещението в Израел на лидерите на така нар. "Виенска група на европейските националисти", която се обяви през м. октомври т.г. против приемането на Турция в ЕС и взе решение за провеждане на съгласувана политика срещу проникването на турския политически и битов ислям в Европа. Делегацията на европейските

Протест срещу правителството

Протест срещу правителството

Света великомъченица Варвара

Света великомъченица Варвара

Общината нагло погази традцията

Общината нагло погази традцията