ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

В Европейския парламент обсъждат гражданството на българите в Турция и Македония.

23.12.2010

Вчера турската агенция АНКА разпространи информация за позицията на Европейската комисия, изразена от Еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг ( на снимката )в отговор на писмено запитване на евродепутата от групата на християндемократите Роди Краца -Цагаропуло. В запитването си гръцкият евродепутат изразява тревогата на своята група от съществуващата практика в страни от ЕС като България, Румъния и Унгария да издават неконтролирано паспорти на своите сънародници, които живеят извън границите на цитираните държави. Тази практика станала причина да се очаква увеличение на населението на ЕС с 5 млн. "нови граждани". В запитването си Цагаропуло посочва конкретни данни колко лесно България, Румъния и Унгария предоставят паспорти и гражданство на българи, роми и унгарци, които имали статут на общности или малцинства на територията на Турция, Молдова, Македония, Сърбия и Украйна. Като "обидно и дискриминационно" турската медия определя твърдението на гръцкия евродепутат, че "това безразборно раздаване на паспорти ще предизвика нарастване на населението на ЕС за сметка на притока и присъединяването на нови "европейски граждани" от най-бедните страни на ЕС, повечето от тях - слабо образовани и ниско квалифицирани. В момент, когато се търсят грамотни и висококвалифицирани кадри, които могат да задоволят изискванията на пазара на труда в ЕС и да спомогнат за съживяване на икономиката, поведението на въпросните страни със "задгранични общности" пораждало обратни тенденции от социално и финансово-икономическо естество. Евродепутатът иска да разбере дали придобиването на национално, а следователно и на европейско гражданство извън границите на страни от ЕС се отчита като фактор, който влияе все повече върху прогнозите за демографското и социално-икономическото бъдеще на ЕС. Турската агенция започва коментара си за отговора на Вивиан Рединг с думите: "Евродепутатът Роди Краца получи това, което заслужаваше, а "сънародниците" получиха уважение и тяхната чест беше защитена." Основание за такава оценка медията намира в казаното от Рединг, че "според законодателството на ЕС, всяка страна - член урежда диференцирано процедурите за получаване и отнемане на гражданство според своето вътрешно право. Всяка държава от ЕС сама определя за себе си условията, при които се дава гражданство, и последствията от тази практика не попадат и не подлежат на контрол от европейската правна система. ЕК няма пълномощия и отговорности по отношение на предложените от уважаемия евродепутат мерки, които касаят вътрешната политика и националното законодателство на всяка една от страните в ЕС." Агенцията завършва своята информация с извода, че "отговорът на Вивиан Рединг дава пълна свобода на всяка държава да провежда своята политика спрямо гражданството на диаспората извън националните граници".

2

2

5

5

Прокудени от бащин край

Прокудени от бащин край
Съдбата на българите в Беломорието и Южните Родопи. Тема на разговор в неделното предаване. В студиото ще коментира изследователят Георги Митринов. Неделя, 19-ти декември 15:00 ч.

Нашата храна - нашето лекарство

Нашата храна - нашето лекарство
Значението на рибата за човешкото здраве. Здравословни ли са постите? В навечерието на Коледните празници, разберете подробности, относно този християнски обичай като начин на хранене. Чуйте отговори на зрителски писма по темата. Неделя, 19-ти декември, 16:00

Пътна обстановка

Пътна обстановка

Протест пред паметника на американските летци


Протест пред паметника на американските летци

Заклеймиха паметника на разрушителите на София


Заклеймиха паметника на разрушителите на София

Б. Димитров: В понеделник подавам оставка

Б. Димитров: В понеделник подавам оставка
В понеделник министърът без портфейл Божидар Димитров ще подаде оставка заради агентурното си минало.

Виж кой кара снегорина

Виж кой кара снегорина

Фирма, близка до кмета, с безброй нарушения


Фирма, близка до кмета, с безброй нарушения