ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Обама вероятно е поискал по-активно турско военно участие в Афганистан?

10.04.2009

Според Председателя на Турско-Американския съвет за сътрудничество ATC) Посланик Джеймс Холмс, напълно логично било да се предполага, че по време на визитата си в Турция Барак Обама е поставил пред турските ръководители въпроса за изпращането в Афганистан на бойни подразде ления в състав от 800 до 1000 души,с което Турция щяла да покаже,че споделя общите рискове и отговорности в борбата срещу световния тероризъм. В разговор с кореспондент на в-к "Хюрриет" Посланик Холмс споделя,че тази негова увереност се основава на данни относно последните промени в подхода на САЩ за продължаването на война та с талибаните и предпочитанията на Президента Обама за привличане на нови подкрепления от страните - съюзници на САЩ.Сред държавите,които се ползвали с най-голямо доверие в САЩ, била Турция,която имала вече богат опит в Афганистан,познавала добре особеностите на военнополи тическата обстановка и имала позиции и влияние в Пакистан,което било много важно за бъдещата стратегия на Вашингтон. Доколкото бил запознат обаче Турция не била готова да се ангажира с конкретни действия в отго вор на предложението на САЩ и предпочитала да измести темата в посока оказване на помощ за обучението и подготовката на афганистански офицери и полицаи и за изграждане на обекти от военната инфраструктура.Подобно поведение следвали и повечето Европейски държави. Във връзка с другата чувствителна тема,касаеща арменския геноцид,Посланик Холмс е на мнение, че не може да се очаква американският Президент да изрази становище,което да предизвика сензация,да разгневи Турция или най-малко да хвърли някаква сянка на съмнение върху начина, по който е била възприета изразената от него позиция при посещението в Турция. Това посещение и постигнатите резултати имали значението на "дългосрочна и перспективна политическа инвести ция", която щяла да жалонира бъдещето развитие на турско-американските отношения. Холмс не можел да допусне,че един толкова предпазлив и внимателен в думите си президент като Обама ще заличи с някое необмислено и непремерено изказване така очакваното ново начало в неговия подход и особено по толкова олезнената за всички тема за арменския геноцид.Джеймс Холмс дори прави още по-смела и нестандартна прогноза,като допуска Обама да не направи никакво изявление на 24 април и с това да наруши спазваната досега традиция.Но Обама бил политик от ново поколение, различен от всички предишни президенти и поради това той можел да си позволи някои изненади, воден от желанието да не допусне различни тълкувания и нови спорове по въпроса. Обама отчитал, че турско-арменския диалог е много крехък и всяка грешка може да провали досегашните усилия.

2

2

5

5

Референдум за петролопровода

Референдум за петролопровода
След Бургас и Созопол и в Поморие ще има референдум относно петролопровода до Александруполис. Местните жители излязоха на протест едва когато научиха, че проектът предвижда част от разтоварването на петрола да става край плажовете им. Бургас подкрепи протеста на хората от Поморие в битката им срещу петролопровода. Протестиращите връчиха на

Намаляват такситата в Кърджали

Намаляват такситата в Кърджали
Все повече кърджалийци не могат да си позволят да се возят на такси. Заради това и броя на жълтите коли рязко намалява през последните месеци. Много таксиджии спряха работа.

Изгорели уреди заради Еон

Изгорели уреди заради Еон
Токов удар унищожи всички електроуреди на семейство от Аксаково. От Еон само установили причината за аварията, но отказали да обезщетят пътерпевшите.

Оглозгаха гората в Странджа, трупите гният

Оглозгаха гората в Странджа, трупите гният
Оглозгаха гората в Странджа. Хиляди декари дървета са изсечени. Вместо дървесината да бъде продадена трупите стоят и гният.

Опожарена кола

Опожарена кола
Лек автомобил изгоря като факла в Бургас. Колата е била опожарена в комплекс “Славейков”. От огъня са засегнати още два автомобила.

Блъснаха възрастна жена пред дома и

Блъснаха възрастна жена пред дома и
74-годишна жена попадна под гумите на микробус. Инцидентът стана в бургаския комплекс “Изгрев”. Възрастната жена пресичала натовареното шосе, когато върху нея връхлетяла колата.

Продължават протестите в Грузия

Продължават протестите в Грузия
Втори ден продължават протестите пред грузинския парламент, настояващи за оставката на президента Михаил Саакашвили. Той обаче заяви, че именно демонстрациите са доказателство за демокрацията в

Търсят решение на проблемите в дом "Коджакафалията"

Търсят решение на проблемите в дом "Коджакафалията"
Проблемите на дома за деца “Коджакафалията” в Бургас бяха обсъдени на среща, организирана от партия Атака. Валери Симеонов отново предложи интернатът да бъде преместен извън града, където децата ще живеят при по-добри