ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Северен Кипър е домакин на първото задгранично пътуване на А.Давутоглу.

06.05.2009

Днес за Северен Кипър замина на първото си официално посещение новият Външен министър на Турция Ахмет Давутоглу.Преди отпътуването си той споделил пред представители на медиите, че избора на така нар."Севернотурска Кипърска република"( СКТР ) бил показателен за приоритетите които щели да бъдат заложени в политиката на оглавяваното от него Министерство.С посещение то си Давутоглу искал да демонстрира пред света подкрепата на Турция за суверинитета, независи мостта, стабилността и благоденствието на братската република, която играела и ще продължи да играе важна роля за сигурността и мира в Източното средиземноморие.Програмата предвиждала срещи с Президента Мехмет Али Талят и с други политически лидери, като основна тема на разго ворите щели да бъдат въпросите, свързани с продължаването на преговорния процес след прове дените наскоро общи избори и бъдещото развитие на сътрудничеството между двете страни.Да вутоглу изложил основните принципи за решаването на дългогодишната криза, които Турция щяла да отстоява и занапред и които щели да залегнат в съвместните инициативи на Турция и СКТР, а именно: двузоналност с еднаква политическа тяжест и равнопоставеност, развитие на нова систе ма за партньорство и сътрудничество.Тези принципи следвало да бъдат следвани и спазвани в рам ките на ЕС при отчитане на определящата и реално функционираща роля на Турция като гарант, ко ето е нейно право и задължение според по-старите международни договори.За Турция най-важна та задача била постигането на трайно и всеобхватно решение на спорните въпроси, което да съ държа задоволителен отговор на справедливите желания и предложения на турския и на северно кипърския народи.Давутоглу бил принуден да изложи виждането си за решенията на Съда на Евро пейските общности по имуществените дела на прогонените след турската окупация през 1974г. гър ци.Той считал, че сега било още много рано установеният дневен ред на кипърските разговори да бъде допълнително натоварен с резултатите от работата на международните съдилища, както и с други външни инициативи и влияния.Преговорите трябвало да се водят по същество и в тяхната " естествена среда".

2

2

5

5

Гергьовден в Бургас

Гергьовден в Бургас
Със Света Литургия и военен парад започна честването на Гергьовден в Бургас. Тържествата продължиха с поднасянето на цветя пред паметника на 24 Черноморски полк и народни песни танци пред Община

Проверяват хотели и заведения


Проверяват хотели и заведения

Сметища посрещат туристите


Сметища посрещат туристите

Две катастрофи през тази нощ

Две катастрофи през тази нощ
8 младежи пострадаха при 2 отделни катастрофи тази нощ.

Нов църковен иконостас

Нов църковен иконостас
За Гергьовден храмът при Поморийския манастир "Свети Георги" се сдоби с нов иконостас в който вече е поставена 100 годишна икона на Свети Николай. Богата дърворезба е изработена от бургаския майстор Стефан

Национален тракийски фолклорен събор

Национален тракийски фолклорен събор
Българската народна музика властваше днес в Поморие. В крайморския град се проведе Шестият тракийски фолклорен събор Гергьовден.

Пролетният сафрид се появи край Маслен нос

Пролетният сафрид се появи край Маслен нос
Пролетният сафрид се появи по Южното Черноморие. Най- заклетите рибари вече откриха сезона.

Мръсни плажове в навечерието на новия сезон

Мръсни плажове в навечерието на новия сезон
Държавата за пореден път доказа, че е лош стопанин. Ятото наближава а плажните ивици са отрупани с всякакви боклуци. Мръсотията отблъсква първите туристи.