ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турската реакция след изказванията на Саркози и Меркел за членството в ЕС.

11.05.2009

До момента няма официална реакция от турска страна на шаблонно редактираната и поднесена от всички медии по еднакъв начин новина за изразената от Саркози и Меркел в Берлин принципна позиция за бъдещето на отношенията Турция-ЕС. Като първи опит за неутрализиране на изнена дата и разочарованието, предизвикани от третирането на страната като" преднамерено изключение" и "държава второ качество", анализаторите и пропагандните центрове използваха единствено спасителното изречение от изказването на говорителката на Оли Рен Кристина Наги. Извадено от общия контекст, то звучи така: "Нашето отношение и нашето поведение относно Турция са ясни. Това сме го заявявали много пъти. Важното в случая е Турция да изпълни условията и да отговаря на критериите за членство". Г-жа Наги уточнила, че в демократичните общества споровете и сблъсъка на различни мнения имали "оздравителен и творчески ефект", но ЕК нямала навик и практика да коментира всяко политическо противопоставяне или различие. Тя била много сдържана и по отношение на блокираната глава "Eнергетика" и настояването на Президента Гюл за нейното отваряне, като се задоволила с думите: "Това е тема, която трябва да бъде обсъждана от всички заинтересовани държави". Преди 1 седмица Председателят на Парламентарната комисия за евроинтеграция и бивш външен министър Яшар Якъш си позволи да нарече Меркел и Саркози "преходни фигури", които, при влизането на Турция в ЕС, щели да бъдат забравени и никой нямало да си спомня за тях като политици, които са пречели на турското членство.

2

2

5

5

Храмов празник събра бургазлии

Храмов празник събра бургазлии

Реставрират уникални стенописи

Реставрират уникални стенописи
Реставрираха уникални стенописи в църквата - музей “Свети Стефан” в Несебър. Повече от 5 години специалистите са работили за да възстановят църковните изображения датиращи от 16 век.

140 години училище "Св. Св. Кирил и Методий"

140 години училище "Св. Св. Кирил и Методий"
Двоен празник има бургаското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Освен патронния празник ученци и учители отбелязаха и 140 години от основаването на гимназията.

Ден на библиотечни работници

Ден на библиотечни работници
Денят на Кирил и Методий е празник и на библиотечните дейци.

Нощ на музеите

Нощ на музеите
Започва международната седмица на музеите. До 18 май бургазлии и гости на града ще могат да разгледат всички експозиции в музеите безплатно .

Момиче бе наръгано с нож в училище

Момиче бе наръгано с нож в училище
Момиче бе наръгано с нож в училище близо до немския град Бон. Полицията издирва вероятният извършител - 16-годишно момиче.

Уволниха граничен полицай

Уволниха граничен полицай

Пешеходци рискуват живота си на опасна улица

Пешеходци рискуват живота си на опасна улица
Пешеходци рискуват живота си на оживена улица в Бургас. Шофьорите не дават предимство, въпреки че има пешеходна пътека. А на пешеходците им се налага да притичват за да стигнат до отсрещния