ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Ирак щял да помага на Турция за ликвидирането на ПКК.

11.06.2009

След като повече от 20 години елитни турски войски и спецчасти за борба с тероризма не можаха да прекършат въоръжената съпротива и кадровия капацитет на ПКК, изведнаж се оказа, че Ирак можел да свърши тази трудна работа, ако се вярва на изявленията на Вицепрезидента на Ирак Тарък Ел Хашими. Думите му имат различна трактовка в заглавията на турските публикации, от "Готови сме да помогнем в борбата срещу ПКК" до ултимативното "ПКК има само два шанса: да се разоръжи и да поиска милост и амнистия или да напусне Ирак". Въпреки "частния характер" на визи тата му в Турция, Хашими бил приет от Президента Абдуллах Гюл и от Премиера Ердоган. Не се съобщава какво точно са си говорили на тези срещи, но в предаването "40 минути" на ТВ канал ТРТ-Тюрк Хашими изразил общата тревога на Ирак и Турция от присъствието на ПКК в Северен Ирак и че по този въпрос се водели непрекъснато консултации. Ирак правел всичко по силите си да помогне, но "за съжаление, страната се намирала в труден период и нейните сили за сигурност не били подготвени до такава степен, че да могат да провеждат успешни операции срещу базите и щабовете на турските кюрди в планината Кандил." Намекът бил ясен и Хашими "изплюл камъчето"- той и правителството в Багдад много разчитали на турската военна помощ съгласно подписания на 9 юни в Анкара Меморандум за военно сътрудничество. Излиза, че турците ще помагат на иракча ните, за да може след това Ирак да върне жеста на Турция, като свърши нейната работа,т.е. да унищожи ПКК. Според други турски интерпретации, високият гост зарадвал домакините си с обеща нието, че Ирак щял да принуди ПКК да се разоръжи и да помоли за милост, в противен случай "теро ристите" щели да бъдат изгонени от планините на Северен Ирак. Към тази оптимистична прогноза турската пропаганда поднесе за консумация на своето и на международното обществено мнение още една инсинуация с познатите похвати на психологическата война, която касае Германия с анга жиращото заглавие на Анадолската агенция: "Германия стяга обръча около ПКК". От съобщението се подразбира, че "за Германия ПКК е най-опасната терористична организация", т.е. Ал Кайда оста ва на заден план. Поради тази причина и с цел да бъдат "пресушени финансовите източници и въз можностите за привличане на нови кадри", били задържани 5 активисти на някакво дружество, което било под контрола на ПКК. При извършените от немската полиция обиски били открити много "доку менти и пропагандни материали на терористите", но така желаните от Турция наркотици не били на мерени. Накрая на "информацията" става ясно, че освен портрети на намиращия се в затвора Йоджалан и емблеми и символи на кюрдите от ПКК разследващите не са открили търсените по тур ско внушение компрометиращи доказателства. Снимките на Йоджалан най-малко могат да бъдат такива доказателства, след като отдавна вече в самата Турция на всяка масова проява на кюрдска та общност е нещо съвсем обичайно участниците да носят портретите на своя лидер и национални те кюрдски символи.

2

2

5

5

Без групата на АТАКА в днешната сесия

Без групата на АТАКА в днешната сесия
Без групата на партия АТАКА се проведе днешното заседание на Общинския съвет в Бургас. Патриотите обявиха причините за неучастието си и обясниха, че това не е бойкот, а принципна позиция.

ВАС разглежда споразумението на прокуратурата с Данови

 ВАС разглежда споразумението на прокуратурата с Данови

Велоалея пред вход на болница

Велоалея пред вход на болница
Най-сетне в Бургас има обозначени места за велосипедисти. Част от алеята обаче минава пред входа на транспортна болница. Това ще създаде проблеми както на колоездачите така и на пациентите.

Жена изхвърли стар матрак с 1 милион долара скрити в него

Жена изхвърли стар матрак с 1 милион долара скрити в него
Израелка изхвърли стария матрак на майка си, в който били всичките и спестявания - един милион щатски долара. Жената осъзнала какво е направила, но вече било късно. Претърсила три депа за отпадъци без

Филмова премиера

 Филмова премиера

Задържа трима общински съветници с подкуп

Задържа трима общински съветници с подкуп

Кръчми работят незаконно на плажа

Кръчми работят незаконно на плажа
Някои кръчми по бургаския плаж работят без разрешителни. Печалбарите обаче са решили да газят закона и вече обслужват клиенти незаконно на самия пясък.

Ново ритуално убийство в Турция.

Ново ритуално убийство в Турция.
Жестоката новина дойде от с.Алпаслан, околия Динар в окръг Афионкарахисар, където живеела 19 годишната Нимет Гюрбунар заедно с баба си, дядо си и семейството на нейния вуйчо. Подготов ката за отвличането и насилственото омъжване на момичето за богатия Тайфун Ш. от съседното село Ергенли била възложена на братовчед й Вели и неговата съпруга Фадиме