ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция подготвя своя пакет от имуществени претенции.

26.06.2009

Както вече е известно, на 18 май 2009г. в Анкара се проведе първата работна среща на смесената комисия за обсъждане на нерешените въпроси по взаимните имуществени и социални претенции между България и Турция с основен акцент върху задълженията на Турция, произтичащи от Ангорския договор от 1925г. и препотвърдени в договора от 1992г. Телевизия "СКАТ" първа и единствено тя съобщи за недопустимо арогантния и високомерен тон, с който турските "дипломати" назидателно поискаха българите да не бъдат толкова настойчиви при цитирането на клаузите от двустранните документи, защото "турската страна също имала основания да контрира със своите аргументи, за обхвата на които българската страна дори не можела да предполага". Тези турски "аргументи" вероятно ще бъдат изложени подробно на следващата среща, а дотогава турското МВнР и Генералната дирекция на вакъфите ще обработват и систематизират получените документи от българските изселници в Турция и от техните роднини и наследници у нас в резултат на кампанията, подета координирано от изселническите дружества и официалните турски власти. В специално писмо, разпратено до всички централни и местни офиси на дружествата, Ръководството на т.н. "Дружество за култура и солидарност на балканските изселници" в Измир дава конкретни указания какви документи да представят всички, които имали недвижимо имущество в България ( къщи, дворове, обори, ливади, гори, ниви, магазини и др.), за да бъдат събрани на едно място в МВнР, което "подготвяло пълна инвентаризация и категоризация" на "изоставените турски имоти в България, считано от руско-турска та война през 1877-1878 до наши дни". В писмото широко място е отделено на причините, довели до масовите бежански потоци и изселвания на българските турци и мюсюлмани. Без разлика на политическите режими, цялата следосвобожденска история на възникналата на мястото на "Румелийския вилает" Българска държава била съпроводена от постоянни изтребления, масови кланета, изтезания и дискриминация на останалите по старите османски земи турски мюсюлмани. Според статистическите изследвания на доц. д-р Хайрие Сюлейманоолу Йенисой, самата тя родена в България, от войната досега в "Родината-майка" са намерили "спасение и подслон" общо 2.800.000 бежанци и изселници от България. В циркулярното писмо, което е одобрено от Консулската дирекция на турското МВнР, са изброени 6 вида документи, които изселниците следва да придобият и да изпратят в Централата в Измир, която от своя страна имала ангажимента да подреди досиетата във вида, посочен от турските власти и да ги депозира в МВнР. Писмото, подписано от Президента на Управителния съвет на дружеството Сюлейман Пехливаноглу, поставя като краен срок за изпращане на документите за собственост на имотите в България датата 8 май 2009г.

2

2

5

5

Генерал Башбуу: "Турската армия не е политическа играчка".

Генерал Башбуу:
Тази сутрин Началникът на ГЩ на армията арм.генерал Илкер Башбуу даде извънредна пресконфе ренция в сградата на своето ведомство, намираща се в министерския квартал "Баканлъклар" и само на 100 м. от Меджлиса. На срещата за първи път присъстваха всички Командващи на родовете въо ръжени сили. Като повод за тази очаквана с интерес проява на ГЩ се

Във Варна почетоха Свети Прокопий Варненски

Във Варна почетоха Свети Прокопий Варненски
С молебен във Варна отбелязаха 199 години от мъченическия подвиг на Свети Прокопий Варненски. Светецът е покровител на града. Церемонията се състоя до новостроящия се храм, който ще носи неговото

Църква с хартиени икони

Църква с хартиени икони
На икони от хартия се молят жителите на село Рудник. Единствената църква там не е изографисана. Още 50 хиляди лева са нужни, за да станат стените такива, че да подобава на храм.

Фестивал на пясъчните фигури

Фестивал на пясъчните фигури
Пясъчни фигури изработват в Бургас. Творците, които ваят призаказните скулптури са от цял свят. Бургас за втори път е домакин на пясъчен фестивал.

Построиха поредната кръчма върху пясъка

Построиха поредната кръчма върху пясъка
Нова кръчма се появи на бургаския плаж. Тя изникна само за едно денонощие на самия пясък. И макар че е одобрена от общината се шири на двойно по-голяма площ.

Кръчмарска алчност застрашава живота на летовници

Кръчмарска алчност застрашава живота на летовници
Държавата за втори път не можа да даде на концесия най-големия плаж в Царево – “Нестинарка”. Въпреки това на ивицата изниква заведение. Строителите дори махат табелите, че плажът е

Предприемачески егоизъм застраши блок от срутване

Предприемачески егоизъм застраши блок от срутване
Жителите на панелен блок в Бургас са притеснени, че сградата може да падне. В приземния етаж се строи магазин. За това е съборена носеща стена.

Централна улица става пешеходна зона

Централна улица става пешеходна зона
Главната улица на Царево да стане пешеходна зона. За това от години настояват жителите на града. Така ще се избегнат пътни инциденти. А там се случват доста и то с деца.