ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Китай обвинява Турция за провокираните погроми в Урумчи.

09.07.2009

Китай посочи с пръст Турция и някои други държави като САЩ, Германия, Афганистан и Пакистан ка то подстрекатели на кървавите безредици в гр. Урумчи. Без да цитира конкретни имена, Китай е убе ден, че в основата на поредната провокация стоят ръководителите на задграничните центрове, обо собени като "Световен уйгурски конгрес", "Правителство на Източен Туркистан в изгнание", "Парла мент на Източен Туркистан в изгнание" и др. За последен път Китай предупреди Турция да не заигра ва с уйгурската карта на 12.08.2008г., когато беше разкрита група за подготовка на атентати точно по време на Олимпиадата и като продължение на бунтовете в Тибет. Сигналът беше подаден още на 22.03.2008г. от Мюнхен, където лидерът на задграничните центрове на уйгурските турци Еркин Алптекин, син на покойния ръководител на съпротивата в региона Иса Юсуф Алптекин, призова све та да се солидаризира с Далай Лама и обяви, че борбата в Тибет и в Източен Туркистан за отделя не от Китай и за независимост трябвало да получи международна подкрепа и най - добрия начин да се "накаже" Пекин заради политиката на геноцид бил тоталния бойкот на олимпийските игри. През 2005г. Абдуллах Гюл посети Китай като Външен министър и в програмата му липсваше посещение на взривоопасния Синджан-Уйгурски автономен район. На 29 юни т.г. обаче в качеството си на пре зидент той пристигна в Урумчи и тогава започнаха първите саморазправи между хански китайци и уйгурски мюсюлмани. В Турция отдавна си дават срещи осъдени за терористична дейност и живу щи в изгнание ръководители на радикални ислямски организации от Китай и Узбекистан и на тези срещи се договарят общи инициативи и процедури за тяхното формално обединяване. Сред тези "водачи", обявявани от западните страни като "борци за човешки права", се открояват Мухаммед Салих и Абдурахман Полат от Узбекистан и т.н. "Майка на уйгурските поробени турци" Рабие Кадир, която се ползва от официалната закрила на САЩ и живее там след освобождаването й от китай ски затвор през 2005г., малко преди посещението в Пекин на Кондолиза Райс. В интервю от 8 юли т.г., цитирано от някои турски медии, Рабие Кадир се оплаква, че искала да пристигне в Турция в знак на солидарност с борбата за освобождение на Източен Туркистан, но турското консулство в САЩ отказало да й издаде виза. Подобни пречки тя срещнала през 2006 и 2007.

2

2

5

5

Съдбата на музея засега остава неясна

Съдбата на музея засега остава неясна
Музеят за история във Варна продължва да бъде обект на съдебни дела. До месец съдът ще се произнесе по случая.гръцка гражданка има реституционни претенции към апетитния имот, който е паметник на

Заседание на общинска комисия

 Заседание на общинска комисия

Обществен защитник на младежите ще има в Бургас

Обществен защитник на младежите ще има в Бургас
Бургас ще има свой младежки обществен защитник. Задачата на омбудсмана е да помага на младите хора и да разарешава техните проблеми заедно с институциите.

Нови археологически находки на о. "Свети Кирик"

Нови археологически находки на о.
На уникални находки се натъкнаха археолозите които работят на остров “Свети Кирик” до Созопол. Те са поредното доказателство, че там е съществувал голям култов комплекс посветен на Аполон.

Спад в търсенето на дърва за огрев

Спад в търсенето на дърва за огрев
Все по-малко хора се запасяват с дърва за огрев в Кърджали. Тези които купуват вземат малки количества оплакват се търговците. Споряд тях хората нямат пари заради безработицата в региона.

Втори случай на свински грип

 Втори случай на свински грип

Хакерска атака срещу правителствени сайтове на САЩ и Южна Корея

 Хакерска атака срещу правителствени сайтове на САЩ и Южна Корея

Окончателни резултати от парламентарните избори

Окончателни резултати от парламентарните избори