ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Според турски политици, САЩ провокирали кървавата баня в Китай.

11.07.2009

Зам.председателят на Турската работническа партия Бюлент Есиноглу твърди, че познатия от давна и патентован от САЩ сценарий за дестабилизация и предизвикване на кризи в неудобни за САЩ държави е бил задействан в гр.Урумчи само година след метежите в Тибет. Както в много дру ги райони по света, така и в Китай имало исторически наследени и сложни междуетнически разли чия, които следвало да се решават взаимно и мирно, а не да бъдат експлоатирани в интерес на аме риканските опити за излизане от финансовата и социалната криза. САЩ били наясно и това било за ложено в антикризисните мерки на Обама, че доларът губи позиции и най-тежкия удар върху негово то влияние ще дойде от Китай заради предстоящото излизане от системата за доларово разплаща не. Подходът на службите и на т.н. фондации и стратегически "институти" в САЩ към уйгурските тур ци много напомнял за действията на Германия през Втората световна война, когато срещу бившия СССР хитлеристите разчитали да ударят "в гръб" Сталин чрез подстрекаване на мюсюлманските об щности с обещанието "след победата" да разрешат тяхното обединение в границите на "Великия Туркистан". Надяваме се, заявил Есиноглу, че уйгурските ни братя ще се ориентират в обстановка та, в която ги вкараха външните сили и няма да допуснат да ги сполети съдбата на татарите по вре ме на войната. Някои турски ръководители, съзнателно или не, се били поставили в услуга на САЩ и не си давали сметка, че тяхното съучастничество ще нанесе най-голяма вреда на Турция, а не на САЩ. В същото време подозрително бързо САЩ заиграват с другата важна брънка в проекта "Ве лик Туркистан"-държавата Узбекистан, която през пролетта на 2005г. също изпита на гърба си "ради калния ислямски фактор" като средство на американската политика за "промени" в постсъветското пространство и за създаване на "пояс", разделящ Русия от Китай и Индия. Заради доказаното учас тие на САЩ и Турция в разпалването на кървавия метеж в гр. Андижан Ташкент замрази отношения та си с тези две страни, като на карта беше поставено използването на важна за САЩ военна база. И точно в дните на най-силната криза в отношенията между Анкара и Пекин заради събитията в Уру мчи, Посолството на САЩ в Узбекистан съобщи, че на 12 и 13 юли т.г. в Ташкент пристига Зам.дър жавния секретар Уйлям Бърнс, след тези дати неговата "средноазиатска" обиколка продължавала в Казахстан, Туркменистан и Киргизия. В Киргизия американският дипломат ще обсъжда статута и ползването на нашумялата напоследък въздушна база "Манас" и вероятно ще стане дума за бежан ците от Узбекистан след погромите в Андижан, както и "спазването на човешките права" в страната и в съседен Узбекистан.

2

2

5

5

Стабилно е състоянието на ранения полицай

Стабилно е състоянието на ранения полицай

Животът на Левски в картини

Животът на Левски в картини
В Бургас показват изложба посветена на Васил Левски. Картините проследяват живота на Апостола. Изложбата е посветена на годишнината от рождението на Левски.

Парад на ретро автомобили

Парад на ретро автомобили
Ретропарад в Бургас събра повече от 80 стари коли от цялата страна. Най–атрактивните от тях бяха отличени с награди.

Откриха труп на покрив

Откриха труп на покрив

Възрастен мъж бе измамен с 60 000 лева

Възрастен мъж бе измамен с 60 000 лева

Обама държа реч в парламента на Гана

Обама държа реч в парламента на Гана
Президентът на Сащ – Барак Обама бе приет с военни почести от държавния глава на Гана- Джон Ата Милс в президентския дворец в столицата Акра. По-късно Обама се появи в сградата на местния парламент където произнесе реч пред депутати и политически

Кампания за безопастносност по пътищата

Кампания за безопастносност по пътищата
Спазвай правилата и шофирай разумно призовават от КАТ. За втора поредна година по Южното Черноморие стартира кампания за безопасност по пътищата.

Иранското правителство е готово да преговаря със Запада

Иранското правителство е готово да преговаря със Запада
Иранските власти реагираха на критиките срещу отношението им към опозицията и силовото потъпкване на протестите срещу изборните машинации по време на президентските избори на 12 юни. Външният министър на Иран обяви, че правителството на страната му е почти готово с предложение за решаване на всички спорни моменти във взаимоотношенията със