ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция продължава кампанията си срещу Барзани.

22.07.2009

От няколко седмици насам турската пропаганда обслужва политическите интереси на Анкара в Се верен Ирак с "пускането" в обръщение на добре конструирани и тенденциозни дезинформации, на сочени срещу авторитета на Кюрдската автономия и обслужващи Централната власт в Багдат. По редното "активно мероприятие" се позовава на отговорен "неназован източник" от ООН, според ко гото "поведението на лидера на иракските кюрди Барзани било провокативно, безотговорно и зато ва осъдително". Според този удобен за Турция "източник", ООН било предупредило Барзани, че ис кания референдум за статута и бъдещето на Киркук нямало да бъде подкрепен и кюрдите следвало да се откажат от това свое намерение като безперспективно. "Ние всички в ООН считаме, че този референдум ще предизвика война", така турските медии предават думите на служителя от ООН. За да бъде "информацията" още по - убедителна и въздействаща, от името на "всички" в ООН неизвес тният авторитет изразил своя гняв заради продължаващите крайни изказвания на кюрдския лидер и липсата на реакция в неговото обкръжение, което било много опасно. Придавайки си важнаст, "пред ставителят" на международната организация съобщил, че ООН била предложила на Барзани някол ко алтернативи за решаването на спора около Киркук. Основната идея била кюрдите да се съглас ят, че Киркук е град като всички други градове, които са под управлението на столичното правител ство. Засега в ООН не били оптимисти, че кюрдите в Северен Ирак ще приемат този вариант. Друга та взаимно приемлива алтернатива предполагала на Киркук да бъде определен специален статут на валийство, което да има "специални отношения" както с властта в Багдат, така и с кюрдското прави телство. Третата възможност позволявала да се установи автономно управление на Киркук, но само "до известна степен". Такъв изход обаче не бил приемлив за тюркмените, които са "петата колона" на Анкара в Северен Ирак. Активната намеса на Турция в работите на кюрдската автономия започ на с напредъка на преговорите за проекта "Набуко" и категоричния отказ на Турция да се говори за доставки на газ от Северен Ирак под предлог, че Анкара не може да позволи по този начин да укреп ва финансовата независимост на Барзани. Напоследък зачестиха посещенията в Турция на отговор ни представители на правителството в Багдат, като това на кмета на столицата, последвано ведна га от визитата на първия Вицепремиер Рафи Ел Исауи. Появата на "неназования" източник от ООН е пряко свързана с договорки между Анкара и Багдат както по въпроса за присъствието на ПКК в ра йоните, контролирани от Барзани, така и с упоритите слухове, че предстои разпадането на страна та и в резултат ще се появи отделна кюрдска държава до самата турска граница, което е кошмар ния сценарий за Анкара поради понятни причини.

2

2

5

5

Пиян германец се вряза във врата и почина

Пиян германец се вряза във врата и почина
Пиян германец се вряза в стъкло и почина. 18-годишният младеж не видял стъклената врата и прелетял през нея. Трагичният инцидент стана в хотел в Слънчев бряг.

Фалшиви банкноти от 20 лева

Фалшиви банкноти от 20 лева
Двайсетолевки менте се появиха в Бургас. Фалшификатите са печатани на качествена хартия имат воден знак и трудно се различават от истинските.

Квартал без детски площадки

Квартал без детски площадки
Жилищен квартал в Кърджали няма нито една детска площадка. Родители се оплакват че единствените съоръжения останали от преди десетилетия са ръждясали и изпочупени. Молбите им до общината за места където децата да играят остават без

Варна - задръстена

Варна - задръстена
Задръствания парализираха Варна. Най – критично беше в сутрешните часове. Причината за задръстванията се оказаха ремонта и разширяването на улици.

Пътна полиция ще проверява автобусите

Пътна полиция ще проверява автобусите
Започват масирани проверки на автобусите от градския и междуградския транспорт. Освен изправността на превозните средства пътна полиция ще следи и за психическото и физическото здраве на шофьорите както и дали са употребили

Слаб туристически сезон

Слаб туристически сезон
Слаб туристически сезон отчитат хотелиери и ресторантьори в Приморско. Легловата база е заета едва на 30 процента, а заведенията са празни твърдят хора от бранша.

Собственици на шумни заведения недоволстват

 Собственици на шумни заведения недоволстват

Горещо, а шавдраваните не работят

Горещо, а шавдраваните не работят
Жега мори Кърджалийци. Спасителят от горещините обаче – градският шадраван не работи. Оправданието на общината отново е липсата на средства.