ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Национална хайка за лов на радикални ислямисти в Турция.

24.07.2009

Тази сутрин едновременно в 23 вилаета на страната службата за борба с тероризма към Генерална та дирекция на сигурността проведе мащабна акция за извършване на обиски и за залавянето на близо 200 активисти на забранената ислямска партия "Хизб ут - Тахрир" ( Партия на освобождение то ). Задържаните са били наблюдавани в течение на последните 6 месеца и било установено, че партията подготвя серия от "впечатляващи мероприятия" в цялата страна на 26 юли във връзка с го дишнината от ликвидирането на Халифата на 3 март 1924г. Тази дата, според ислямския календар "хиджри", който е валиден и днес за някои радикални организации, отговаря на 28 "реджеп" ( юли ) 1342г. Може да се предполага, че изпреварващия удар на полицията е бил предизвикан от сериозни основания за очаквани терористични атентати. В същото време обаче арестуваните биха могли да хвърлят нова светлина върху твърденията, залегнали в обвинението на прокуратурата по заговора "Ергенекон", че група млади офицери, начело с лейт. Мехмет Али Челеби, са имали контакти с ръко водители на"Хизб ут - Тахрир" и последната информация за проникването на "Ергенекон" в партията изтече на 08.07.2009. Световната структура на партията се състои от "вилаети на Халифата", напр. "Вилает Турция", "Пакистански вилает", вилает "Индонезия", вилает "Бангладеш", вилает "Йемен" и др. Всеки вилает и включените към него бюра имат свои официални говорители. За Турция е опреде лен Йълмаз Челик, за Судан - Ибрахим Осман, за Холандия - Окай Пала, за Англия - Несрин Наваз, за Германия - Шахир Асъм, за САЩ - проф. Мухаммед Милкауи и т.н. Установени са тесни връзки и координация между центровете в Узбекистан и Киргизия, от една страна, с тези в Пакистан и в Син цзян-Уйгурския автономен район на Китай, от друга, и за този факт се заговори отново при последни те кървави безредици в Урумчи. На 10 юли 2009г. говорителят на Турския вилает излезе с нарочна декларация за тези събития, която беше последвана почти веднага с подобни документи на други "братски вилаети", предимно азиатски. Според годишния доклад на Берлинския директор на немско то контраразузнаване Ерхарт Кьортинг, през 2008г. службата е водила на постоянен отчет и контр ол в града общо 430 "потенциални ислямски терористи", като 100 от тях били активисти на "Хизб ут- Тахрир" и тяхната дейност била насочена най - вече в подбора на съмишленици и изпращането им за подготовка в лагери извън Германия.

2

2

5

5

Безводие в жегите заради инженерен гаф

Безводие в жегите заради инженерен гаф
Половин Варна е без вода заради некачествена реконструкция на магистрален водопровод. В жегите на сухо останаха десетки хиляди домакинства.

Нова детска площадка

Нова детска площадка
На нови пързалки и люлки играят децата от “Братя Миладинови”. в бургаския комплекс откриха най – новата спортна площадка. Детският кът е на стойност 100 хиляди лева.

Ремонтират младежкия дом

Ремонтират младежкия дом
Сградата на бургаския младежки дом ще бъде изцяло обновена с европейски пари. Средствата са от спечелен проект на Община Бургас. Ремонтът ще глътне 6 милиона лева.

Изследването за спин безплатно

Изследването за спин безплатно
Стотици млади хора се изследваха безплатно за Спин. Лаборантите дойдоха на крака на плажа в Поморие. Поредната акция е част от лятната антиспинкампания ваканция без риск.

Направиха цено дарение за музей

Направиха цено дарение за музей
Музеят в Ясна поляна получи ценни дарения от наследници на Толстоистката колония в България. Близо 300 експоната включва сбирката – сред тях са снимки книги ръкописи на руския класик Лев

5 нови случая на свински грип у нас

5 нови случая на свински грип у нас

Вицепрезидентът на САЩ на посещение в Тбилиси

Вицепрезидентът на САЩ на посещение в Тбилиси
Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън пристигна на официално посещение в Грузия и бе посрещнат с военни почести от държавния глава на страната Михаил Саакашвили. Властите в тбилиси очакват всякаква помощ от САЩ най–вече доставки на военно оборудване оръжие и американски експерти за обучение на грузинската редовна

Стихийни пожари засегнаха Марсилия

Стихийни пожари засегнаха Марсилия
Полицейски източници признаха че стихийните пожари в околностите на южния френски град Марсилия са избухнали по непредпазливост при военни учения с трасиращи куршуми. След повече от 12 часа борба пожарникарите са овладели огнената стихия, която за щастие не взе човешки