ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

"Дойче веле": "Турция стана световен производител на ментета".

10.08.2009

Днес някои турски медии цитират части от коментара на "Дойче веле", посветен на мястото на Турция в световното производство и търговията с копия на известни марки. Според германската медия, вече било "демоде", когато става дума за фалшификати, клиентът да предполага, че те са китайско производство. Като се позовава на данни на Анкарската търговска камара, в коментара се прави извода, че Турция вече е настигнала Китай както във физическия обем на производството, така и в номенклатурното разнообразие на копираните изделия. В палитрата от турски "ментета" всеки познавач можел да намери сполучливи имитации на часовници, слънчеви очила, маратонки, ръчни чанти, спортни екипи и всичко останало, което предлагали оригиналните марки "Adidas", "Barbie", "Puma", "Armani", "Gucci", "Nike" и т.н. Медията обяснява този "турски бум" не само с изобретателността и типичния за ориента търговски нюх, но и с наивното простодушие на големия брой западни туристи, за които най-важна била цената. Посочва се примера с млад германец, който без притеснение споделил, че е доволен от турския анцунг "Адидас", купен за 20 евро, докато в Германия оригиналът ст рувал 50-60 евро. Психолозите имали вече диагноза за култа към марковите продукти, добила известност като "марков фетишизъм", най-новото проявление на който било констатирано на пазара на мобилните телефони и най-често на техните фалшификати. Коментарът акцентира и на още една емоционално - психологична страна, свързана с купуването на "ментета" и до липсата на "угризение на съвестта". Единственото съжаление, което изпитвали клиентите на фалшиви стоки, било в случа ите, когато след "удачния финансов удар" виждали същия продукт с по-ниска цена на съседната сергия или като "находка" на свои приятели, достойна за "завиждане".

2

2

5

5

Натоварено движение

Натоварено движение
Натоварено е движението по отсечката Бургас – Слънчев бряг. Въпреки че има алтернативен маршрут малко от шофьорите решават да го използват.

Безсънни нощи заради мотористи и денонощно заведение

Безсънни нощи заради мотористи и денонощно заведение
Среднощни състезания и рев на мотори смущават съня на бургазлии. Хората твърдят, че всяка нощ десетки моторджии се събират в заведение точно под терасите им. Оказа се, че заведението вече има няколко акта за нарушаване на работното

Турски и румънски радиостанции превзеха ефира по морето

Турски и румънски радиостанции превзеха ефира по морето
Турски и румънски радиостанции заглушават родния ефир. Туристи почиващи по Северното Черноморие се оплакват, че не могат да чуят българска реч.

Кмет спаси удавник

Кмет спаси удавник
Инцидент на неохраняем плаж. Кметът на Синеморец се притече на помощ на давещи се мъж и жена. Животът на 30 годишния мъж все още е в опасност.

Премахват старата пързалка на плажа

Премахват старата пързалка на плажа
Премахват старата водна пързалка на Централния бургаски плаж. На нейно място ще има нови безопасни аткракциони обещават от общината.

Разрушена къща превърната в сметище

Разрушена къща превърната в сметище
Руши се масивна сграда в центъра на Бургас. От фасадата и пада мазилка и само по щастлива случайност няма пострадали хора.

Откриват ловния сезон

Откриват ловния сезон
Откриха ловния сезон в общините Царево и Малко Търново. Нови по–високи такси посрещат авджиите от тази година.

Изследват безплатно за СПИН

Изследват безплатно за СПИН
Над 200 души в Приморско преминаха през мобилния кабинет и се изследваха за СПИН. Морският град е един от курортите, в които за трето поредно лято се провежда кампанията.