ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Турция и Сирия разширяват енергийното си сътрудничество.

22.08.2009

При посещението си в Сирия на 20 и 21 август турският министър на енергетиката Танер Йълдъз по дписа две важни спогодби за доставки на природен газ и на електроенергия за нуждите на Сирия. Пр и срещата си със сирийския министър на петрола и минералните ресурси Суфиан Алао турският гост представи за подписване предварително съгласувания текст на документ за ползване на турския уч астък на Арабския газопровод от Сирия, с което страната ще получава в течение на 5 години по 1 млрд. куб.м. от Турция. Съгласно същата спогодба се предвижда в срок от 15-18 месеца да бъде за вършен 64 километровия участък от Арабския газопровод на сирийската територия и турския участ ък с дължина 94 клм, след което връзката ще бъде завършена и ще започнат продажбите на газ за Сирия според посочения график. С министъра на електроенергетиката на Сирия Каяни беше подпис ан договор, съгласно който турска мощност от 250 мегавата ще бъде заделена за Сирия. В случай на необходимост и при поискване от сирийска страна, Турция била готова да увеличи доставките до 350 мгвт. годишно. Доставките се извършват по далекопровод с капацитет 400 мгвт., който работи от 07.08.2009г. След тези предварително "обречени" на успех разговори на Йълдъз предстоеше тру дната и най-неприятната част от визитата му - тройната среща с иракския министър на водните рес урси Абдуллатиф Рашид и сирийския министър на напояването и водното стопанство Мадер Ел Бу ни, посветена на възраженията и претенциите спрямо Турция при разпределението и подаването на вода от реките Тигър и Ефрат и от язовира "Ататюрк" в Турция. Това е втората поредна среща в то зи формат след безполезната такава от януари 2008г. в Истанбул. По всичко личи, че и августовска та среща в Дамаск по нищо не се отличава от предишните празни приказки и обещания на турската страна. Единственият нов момент в турската позиция се свежда до съветите към Сирия и Ирак да не "бъдат толкова алчни за количества", а пестеливо и целесъобразно да разходват това, което им "пуска" Турция. Защото и тя, според Танер Йълдъз, изпитвала трудности и затова предлагала да се помисли заедно какво можело да се направи, така отново въпроса бил отложен за неопределеното бъдеще.

2

2

5

5

Втори ден издирват удавник

Втори ден издирват удавник
Черна серия от удавници беляза първите дни на мъртвото вълнение. Туристите масово пренебрегват природната стихия, за която предупредиха спасителите. Печалните резултати не закъсняха - четири жертви само за един

Безотговорно поведение - основна причина за инцидентите в морето

Безотговорно поведение - основна причина за инцидентите в морето
Безотговорното поведение е основната причина за морските инциденти. Това твърдят спасители от Варна. Туристите масово влизат на червен флаг. Поредна жертва стана 44 годишен мъж от Полша.

На плаж в "Крайморие" на своя отговорност

На плаж в "Крайморие" на своя отговорност
Мъртвото вълнение и многото инциденти не не стряскат концесионера на плажа в Крайморие. На ивицата няма спасители заради лошото заплащане. Нарушителят се разминава само с предупреждение.

Държавата се отказва от детска площадка

Държавата се отказва от детска площадка
Детска площадка буренясва в морската градина на Бургас. Тя е държавна собственост и преди време е била давана под наем. Сега обаче е занемарена а децата няма къде да играят.

Вандали поругаха 6 гроба

Вандали поругаха 6 гроба

Измам с паметни плочи

Измам с паметни плочи
Една жена в черно близо година страда по починалия си син. Към мъката и се прибавя и липсата на паметна плоча, която е платила предварително. Каменоделецът обаче не се трогва нито от нейната мъка нито от тази на другите излъгани

Задържаха контрабандни златни накити


Задържаха контрабандни златни накити

Панелни жилища предпочитани пред новото строителство

Панелни жилища предпочитани пред новото строителство
В Кърджали се върнаха на мода панелните апартаменти. Според брокери хората купуват старото строителство заради по-ниските цени. Има обаче и други причини. Мария Милчева от Кърджали.