ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Въвеждане на Пресвета Богородица в храма

21.11.2008

На 21-и ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници – Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм.Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът. Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Този празник има и още едно символично значение. На тригодишна възраст децата са готови да бъдат въведени във вярата от своите родители.

2

2

5

5

Дебати в парламента

Дебати в парламента

Въведение Богородично - ден на христианското семейство

Въведение Богородично - ден на христианското семейство
Храмовете днес бяха пълни с деца. С празнична Св. Литургия в Бургас и Варна отбелязаха големия християнски празник Въведение на Пресвета Богородица в храма. Той е посветен на православната младеж и

Ремонтират детска градина в Каблешково

Ремонтират детска градина в Каблешково
Преди началото на зимата в Каблешково започна ремонт на кухнята на единствената детска градина в града. Тя обслужва около сто деца. Храната за тях сега идва от Поморие.

Референдум за изграждането на джамия в София

Референдум за изграждането на джамия в София

Международен ден за борба с муковисцидозата

Международен ден за борба с муковисцидозата
Недохранени, обезводнени и постоянно задушаващи се – така живеят болните от муковисцидоза. Днес е международен ден за борба с нелечимата болест.

Телефонна измама

Телефонна измама
Поредната жертва на телефонна измама е възрастна жена от село Ясна поляна. Полицаята в Приморско залови измамника и върна парите на потърпевшата. Тя още е в стрес от преживяното.

Измамниците остават в ареста

Измамниците остават в ареста

Оправдаха жилищната мафия

Оправдаха жилищната мафия
Обвиненият в жилищни измами Здравко Донев с прякор Капона беше оправдан от райония съд в Бургас. Къщата на Милко Хатев обявена за паметник на културата е негова засега. Делата ще продължат в международния съд в