ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Страсбург осъди Турция за военни престъпления в Кипър.

19.09.2009

Вчера 17 членния състав на Голямото жури към Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) про изнесе окончателната си присъда по делото "Варнава", заведено срещу Турция във връзка със съдбата на "безследно изчезналите" 9 кипърски гърци по време на турската агресия в Кипър през лято то на 1974г. Турция е осъдена заради отказ да сътрудничи със Съда, което беше нейно задължен ие съгласно първото решение на ЕСПЧ, обявено на 10.01.2008г. Турция обжалва въпросната присъда с аргументи от формално-процедурно естество, почиващи на претенции за закъснели срокове и давност на събития отпреди 34 години. Днешното решение на ЕСПЧ беше обявено лично от Председателят на Съда Жан Пол Коста, според когото 16 съдии са подкрепили присъдата, а 1 е бил "против". Предполага се, че така е гласувал съдията Гьонюл Ергьонен, назначен от името на Северен Ки пър. Обяснявайки мотивите на Съда за отхвърляне на турската защита и оспорване на предишното решение, Коста обвини Турция в нарушаване на членове 2,3 и 5 на Европейската харта за правата на човека, което е дало основание на 16-те члена на Журито да потвърдят присъдата. Съгласно решението, Анкара трябва да заплати на всеки ищец по 12 хил. Евро като компенсация за понесените "морални щети" и съдебните разходи в размер на 8 хил. Евро. Едва снощи обаче турското МВнР реагира на присъдата, след като тя вече широко се коментираше както в Турция, така и в Кипър. Според говорител на МВнР, присъдата била субективна и пристрастна, не отчитала аргументите на турс ката защита и била израз на "двоен стандарт", прилаган при подобни оплаквания на кипърски турци срещу "Управлението на гърците в Южен Кипър", които оставали без последствия. Истинското притеснение на турските власти е породено не толкова от конкретния казус и издадената присъда, а от факта, че това решение на Страсбург е прецедент и ще послужи като "съдебен пример" при разглеждането на предстоящи дела срещу Турция заради "участие във военни престъпления и разрушаване на религиозни и културно-исторически паметници по време и след окупацията на Кипър".

2

2

5

5

Първият учебен ден

Първият учебен ден

Задръстване в Бургас заради първия учебен ден


Задръстване в Бургас заради първия учебен ден

Вадят кораба "Илинден" утре

Вадят кораба "Илинден" утре

Оранжев шадраван


Оранжев шадраван

Отново проблеми в интерната "Коджакафалията"

Отново проблеми в интерната "Коджакафалията"
Отново произвол и движение в ранните сутрешни часове в бургаския интернат “Коджакафалията”. Този път спешна помощ извози група младежи придружени от охранители.

Патрик Суейзи загуби битката с рака


Патрик Суейзи загуби битката с рака

Кръстовден в Аспарухово

Кръстовден в Аспарухово
С празнична Литургия жителите на варненския квартал “Аспарухово” отбелязаха Кръстовден. След това те участваха в литийно шествие до издигнатия в квартала кръст.

Кръстовден в Поморие

Кръстовден в Поморие
Днес е Кръстовден-един от най-важните църковни празници, посветен на Светия Кръст.