ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Изявление на турското МВнР за избора на Ген. директор на ЮНЕСКО.

25.09.2009

По повод на провокираната в Турция обществена дискусия след избора на нов Генерален директор на ЮНЕСКО, турското МВнР излезе днес с официална декларация-отговор, адресирана персонално до турския журналист, интелектуалец и културовед Зюлфю Ливанели. Говорителят на Министерство то заявил, че се разпространяват погрешни слухове и нападки по адрес на компетентните турски орг ани заради някакъв "несъществуващ провал на турската кандидатура за поста в ЮНЕСКО", причин нен от "незаинтересоваността, мудността и липсата на професионализъм" на държавните институц ии. МВнР било длъжно да обяви, че от страна на Ливанели или на каквото и да било местно или чуж до юридическо лице не е постъпило предложение за неговата кандидатура както в имащите отноше ние турски власти, така и по съответния ред в органите на ЮНЕСКО. Говорителят изтъкнал принцип ната и активна политика на турското правителство винаги и навсякъде да оказва максимално съдей ствие на своите представители и кандидати за издигането им на ръководни места в международни те организации. Цитират се конкретни примери, които доказвали, че благодарение на този подход р едица видни турски политици и експерти са били или се намират на възлови постове в такива автор итетни институции като Световната банка, Гражданската администрация на НАТО в Афганистан или Организацията "Ислямска конференция". Същото отношение имали държавните органи към такъв из тъкнат и международно признат интелектуалец, какъвто бил Ливанели. МВнР подчертава, че още пр ез м.август лично Външният министър Давутоглу е разговарял по телефона с Ливанели и му бил раз яснил подробно процедурата за кандидатстване. Въпреки това обаче, се казва по-нататък в изявлен ието на МВнР, след 22.09.2009. тази тема изкуствено беше отново раздухана и последваха публич ни изказвания на Ливанели, в които, за съжаление, се съдържат безпочвени и изкривени твърдения.

2

2

5

5

Бургас се отърва от мутра

Бургас се отърва от мутра
Простреляха Калоян Стоянчев по прякор Големият Риж. Това стана при пътен инцидент в комплекс “Меден рудник”. Рижият е криминално проявен. Преди две години той беше прострелян в центъра на града след като нападнал младежи с нож. Тогава пострадаха и случайни минувачи. При друг пътен инцидент днес на кръстовище в Бургас бе пребит 83 годишен

Село вече ще има своя църква

Село вече ще има своя църква
Храмът който се строи в село Кондолово ще бъде готов до месец. Така след близо 40 години ще се сбъдне мечтата на хората да имат църква. В селото живеят постоянно само 17 души, но благодарение на дарители храмът е

Отложиха делото за джамията

Отложиха делото за джамията
Отложиха за месец октомври делото за строежа на незаконната джамия в бургаския квартал “Победа”. Причина за това е липсата на експертиза.

На война ли?

На война ли?
Във война ли е България. Този въпрос може да си зададе всеки който види обърнат националения ни флаг. Точно по такъв начин знамето се вее в центъра на Бургас.

Спирка без заслон

Спирка без заслон
Ретро-автомобили участваха в рали “Нептун”. Сътезанието се провежда по маршрут Варна - Бургас. От догодина в състезанието ще се включат и чуждестранни пилоти.

Жители на цял квартал протестират срещу сметище

Жители на цял квартал протестират срещу сметище
Жителите на квартал “Гледка” в Кърджали се готвят за протест. Те ще блокират пътя на камионите до сметището, който минава през квартала. От доста време общината обещава да изгради обходен маршрут за тежките камиони с боклук, но все още не е решила

Презастрояването тормози варненци

Презастрояването тормози варненци

Съпруг обезвреди банков обирджия

Съпруг обезвреди банков обирджия
Клиент на банка в Милуоки предотврати обир. Той успял да нападне крадеца в гръб и го повалил на земята. Камерите за видео-наблюдение са документирали инцидента.