ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Русия и Турция рязко активизират работата по проекта за руската АЕЦ в Турция.

29.01.2010

Днес стана известно, че съгласно ангажиментите, заложени в подписаната в Русия декларация, пос тавения срок от 10 дни за съставяне на "технико-експертните групи" на двете страни е бил спазен. В чера турската страна е изпратила списъка на своята делегация, в която са включени представители на Турската агенция за атомна енергия ( ТАЕК ), държавната търговска енергийна фирма ТЕТАШ и н а Министерството на енергетиката и природните ресурси. Очаква се днес руската страна да уведом и Анкара за състава на своята делегация и още следващата седмица започват разговорите за уточ няване на размера на държавното участие и ценообразуването на електроенергията, която ще прои звежда бъдещата АЕЦ. След приключването на преговорите по техническите и финансовите въпрос и идва ред на юристите, които трябва да изготвят и да представят общ договорно-правен документ. Цялата тази процедура е планирано да продължи 5 месеца и се очаква през май или юни т.г. Презид ента Медведев да пристигне в Анкара с голяма делегация. При това посещение ще бъдат "изчистен и" всички детайли и нюанси, ако такива все още са останали, и ще бъде подписано междуправителст вено споразумение. Случайно или не, но това съобщение "изтече" точно в деня, когато очаквахме в Анкара да се проведат сериозни разговори за двустранното енергийно сътрудничество с Турция по "дежурните" и несменяеми за София проекти като АЕЦ, нефтопроводи и газопроводи. За огорчение на нашите "лобисти-утописти" на тема "Набуко" информираме правителството, че всички поставени от срещата в Анкара през лятото на м.г. срокове изтекоха, без да бъде направено нищо от заинтер есованите страни и дружества по постигнатите договорки и ангажименти. Ето защо тези дни от Авс трия се получиха крайно песимистични сигнали за съдбата на хартиения проект, все още известен к ато "Набуко".

2

2

5

5

Някои основни моменти от програмата на посещението на г-н Бойко Борисов в Турция.

Някои основни моменти от програмата на посещението на г-н Бойко Борисов в Турция.
Според източници на ТВ "СКАТ" от Турция, Бойко Борисов ще бъде приет от турския президент Абду ллах Гюл в 15,00ч. в Президентския дворец "Чанкая". След приключване на разговорите българската делегация в състав от около 30 души ще бъде отведена в Правителствената резиденция, където в 16,00ч. трябва да започне пленарното

Пътната обстановка

Пътната обстановка
В Бургаска област все още има затворени пътища. На много места видимостта е намалена.навсякъде се опесъчава и почиства. .

Има затворени пътища

Има затворени пътища
В Бургаска област все още има затворени пътища. На много места видимостта е намалена.навсякъде се опесъчава и почиства.

В понеделник няма да има учебни часове във Варна

В понеделник няма да има учебни часове във Варна
Кризисният щаб във Варна реши че понеделник ще е неучебен ден. Причината е жестокият студ, който скова града.

Проверки на температурите в учебните заведения

Проверки на температурите в учебните заведения
В Бургас училищата ще бъдат отворени. В тях парното работи през почивните дни, за да не мръзнат децата в понеделник. Възможно е часовете да бъдат намалени.

Обстановката се нормализира


Обстановката се нормализира

Боклукът прелива

Боклукът прелива
Освен снегът и боклукът затрупва Варна със всеки изминал ден. Контейнерите в целия град преливат. От почистващите фирми твърдят, че не могат да стигнат до контейнрите заради заснежените и заледени

Нови планове за петролопровода Бургас - Александруполис

Нови планове за петролопровода Бургас - Александруполис
Русия критикува България, че не плаща вноските си за петролопоровода Бургас- Александруполис. В Москва обсъждали идеята той да се слее с проекта Самсун –Джейхан.