България е на път да се превърне в "полесражение на зеленчуковата война" между ЕС и Турция.
03.02.2010
По данни на източници от Съюза на износителите на пресни плодове и зеленчуци в Анталия ( наша информация от 14.01.2010г.), считано от 25 януари т.г. органите на ЕС са разпоредили да бъдат проверявани задължително за наличие на пестициди и други химически "натрупвания" 10%от количествата на внасяните в страните от ЕС турски домати, чушки, тиквички и круши. По този повод Президентът на Съюза свикал на спешно съвещание членовете на Съюза, за да им разясни новата процедура и да бъдат обсъдени мерките за туширане на крайно негативните последствия за турския износ в резултат на засиления контрол на ЕС. Според Мустафа Сатъджъ, повишените "количествени" изисквания спрямо цитираните 4 продукта засягали обем на стойност 600 млн.долара, т.е., от 10 ТИР-а поели към пазарите на Европа, 1 задължително трябва да даде проби и да чака за резултата. Взетите "мостри" ще бъдат дадени за анализ в специализирани "европейски лаборатории" и стоката трябвало да чака на "граничната митница" 3 дни, докато се получи резултата дали зеленчуците са "чисти" или "химически замърсени". При втория вариант те подлежат на унищожаване. Президентът Сатъджъ направил важното за България уточнение, че "след като дадат мострите, турските ТИР-ове трябва да чакат поне 3 дни на българската граница, която е вход за ЕС." Дори ако анализите се окажат "благоприятни", загубите за износителите щели да бъдат огромни заради риска от разваляне на товара или заради закъснението при изпълнение на договорените доставки за супермаркетите в Германия, Австрия, Англия и Румъния. Големите търговски центрове в тези страни поемали почти 50% от турския износ. След няколко неизпълнения на доставките за тези клиенти, турските износители щели да бъдат "задраскани" и елиминирани от пазара, без никой да се интересува за причините, предизвикали "некоректното" изпълнение на сключените договори. Било решено износителите да подбират внимателно своите "производители" и да ги убеждават да спазват правилата при употреба на торове и препарати. Участниците в срещата били единодушни, че ако случаите със "замърсени" турски плодове и зеленчуци зачестят, те ще бъдат възприети в ЕС като "неизлечима практика" и ще бъдат въведени допълнителни ограничения и санкции за турския износ. Сатъджъ информирал колегите си, че в момента решение на проблема се търси чрез разговори и консултации с българските власти по линия на Търговската служба към Посолството на Турция в София, и в същото време по каналите на Агенцията за външна търговия се водят разговори с компетентните органи на ЕС. Целта била на първо време да се намери начин пробите така да се вземат, че да не влияят катастрофално на ритъма на транспорта. Ако този подход се окаже неудачен, Сатъджъ предлагал вместо да чакат на българската митница, турските камиони, след като "дадат проби за изследване", да бъдат пропускани и да продължат до граничните митници на държавите, за които е предназначена стоката. И при двата варианта било задължително за износителите мострите да се окажат "чисти"., в противен случай положението ставало критично. Зам. президентът на Съюза Джахит Йозер също подкрепил предложението да бъдат накарани производителите-доставчици да заслужат получаването на сертификата "EuroGAP" и всички заедно да следят качеството на продукцията.