ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Президентът Гюл провежда "спешни консултации" с лидерите на политическите партии в Меджлиса.

04.03.2010

На 03.03.2010г. ТВ "СКАТ" първа съобщи за неочакваната среща на президента Абдуллах Гюл с лидера на Народно-Републиканската партия Дениз Байкал, която приключи снощи. Според източници от средите на партията, Гюл поканил Байкал с намерението да го информира за същността на "фамозната тройна среща" и за резултатите от проведените дискусии с представители на съдебната система. В хода на разговора е бил засегнат и въпроса за "съдбата на разследвания по обвинение за подготовка на преврат" ( заговорът "Тежък чук") командващ Трета армия генерал Салдърай Берк. В тази връзка не е бил пропуснат и скандалния казус с арестувания Главен областен прокурор на Ерзинджан - Илхан Джиханер. Според Гюл, срещата с Началника на ГЩ "била полезна и заедно с премиера Ердоган направили всичко възможно да убедят генерал Илкер Башбуу, че няма атака срещу военната институция и никой не иска да дискредитира авторитета на армията". Байкал бил остър в оценките си, че управляващите планомерно "политизирват и подчиняват" съдебните органи. Като доказателство той посочил "незаконните и произволните действия срещу т.н. обвинени по операциите "Ергенекон,"Бальоз", "Кафез" и др." Байкал определил масовите арести и разпити като политическа разправа, която подронва доверието на турската и на световната общност към способността на турското правосъдие да се съобразява само с конституцията и със законите. По този повод той добавил, че отказва да бъде "съучастник" на замисления от управляващите "процес за реформиране на конституцията, целта на който била, съдебната власт да бъде със закон поставена под политическия контрол и диктат на една партия". Веднага след срещата си с Байкал президентът обявил намерението си още днес да започне консултации с водачите на другите две парламентарно представени партии - Девлет Бахчели ( Партия на националистическото движение ) и Селяхаттин Демирташ ( Партия на мира и демокрацията).

2

2

5

5

Арестуваният уж генерал Салдърай Берк ръководи мащабното армейско учение "Зима-2010".

Арестуваният уж генерал Салдърай Берк ръководи мащабното армейско учение "Зима-2010".
Тези дни на учебно-стрелковия армейски полигон "Акбаба" в едноименната планина до с. Джумхуриет (област Карс) се провеждат зимните маневри с бойни стрелби на Трета армия, командвана от обявения за "арестуван" армейски генерал Берк. Първите коментари имат повече политически, а не чисто военен характер заради нарушената

Паникьосаният Абдуллах Гюл проведе последната телефонна "атака на надеждата".

Паникьосаният Абдуллах Гюл проведе последната телефонна "атака на надеждата".
Тази нощ Турция вкара в "политическата битка" срещу САЩ своя последен "резерв" и явно нещата не вървят добре за Анкара, щом като лично президентът Гюл се осмели да телефонира на Барак Обама и да поиска без никакво притеснение неговата намеса, за да бъде предотвратено гласуването на резолюцията за признаване на арменския

Новите документи

Новите документи
В Кърджали представиха новите лични документи. От 29-и март започва издаването им. Биометричните данни, които ще се събират са пръстов отпечатък, снимка и личен подпис.

Караме и днес с включени фарове

Караме и днес с включени фарове
Първи март е последния ден, в който е задължително да се шофира с включени къси светлини през светлата част на деня. От февруари 2011 задължението става целогодишно.

Посрещаме Баба Марта

Посрещаме Баба Марта

САЩ се готви да признае арменския геноцид за факт

САЩ се готви да признае арменския геноцид за факт
През следваща седмица се очаква американския конгрес да гласува за или против признаването на геноцида над арменския народ. Турция очаква с тревога предстоящото гласуване.

Фирми на ДПС източват община Девин

Фирми на ДПС източват община Девин
ДПС източва по беочлив начин община Девин. Това обяви в предаването "Паралакас" на телевизия СКАТ Живко Чепишев от сдружението за прозрачно управление.

В Константиново във вода газят, жадни ходят

В Константиново  във вода газят, жадни ходят