ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

По заповед на турското МВнР днес в Бурса се провежда панел за Османските следи на Балканите.

11.03.2010

От няколко турски източници научаваме, че днес, 11 март, от 18,00ч. до 20,00ч. в Културния център "Йордекли" в гр. Бурса ще се проведе поредния "научен панел", посветен на "Османските културни следи на Балканите". Организатор на срещата е добре известното ни Дружество за култура и солидарност с Балканските изселници ( Бал-Гьоч ). Основният доклад ще бъде изнесен от д-р Невал КОНУК - преподавател по история на изкуството в университета "Мармара". През м.май 2007г. турското Министерство на външните работи представи проект за мащабно "изследване на Османското културно-историческо наследство в Балканските страни и неговата пълна инвентаризация". Работата по изпълнението на проекта беше възложена на екип начело с д-р Конук, която е известна като експерт по България и Гърция. Така напр. тя е много добър "познавач" на джамията "Шериф Халил паша" ( Томбул джамия ) в Шумен. Нейна поръчкова и добре заплатена "научна статия", публикувана на сайта на "Бал-Гьоч", има за цел да обори общоприетата истина, че джамията е построена на мястото на разрушена от Османските поробители християнска църква. Този исторически факт е доказан в трудовете на чужди и наши изследователи като Феликс Каниц, Андрей Зехирев, Михаила Стоянова, Маргарита Харбова и др. Д-р Невал Конук има голям "принос за откриването и регистрирането" на 600 остатъци от Османското културно "присъствие" в Солун, Флорина, Серес, Йенишехир, Караферия, Йенидже, Вардар и др. гръцки населени места, които до нейната "експедиция" са били считани за напълно унищожени. От турското МВнР, от Османския отдел на Държавните архиви и от Генералната дирекция на вакъфите били най-доволни от откриването на теккето "Бейязид баба" в Кълкъш. Издирването на този "паметник на Османската култура" било предизвикано от легендите, че тюрбето принадлежи на турския "колонизатор" (?), т.е. поробител, познат като "Турски дервиш". Негов "исторически аналог" в България бил добре известния "Отман баба". Ежедневното спрягане в Турция на задължителната тема за възстановяване на "Османското религиозно, икономическо, езиково и архитектурно присъствие" на Балканите напълно отговаря на философско-историческите аргументи и тези, разработени още преди 10 години от сегашния Външен министър на Турция Давутоглу в неговия теоритичен труд "Стратегическа дълбочина: мястото на Турция в международния политически ред". Убедени сме, че днешния панел е добър подарък за г-н Министъра преди неговото посещение в земите на "Сул тан Фатих завоевателя" и ще "подгрее" допълнително неговия интерес в петък, 19 март, към положението и правата на наследниците на Султана, наричани в Турция "Евлядъ Фатихан"

2

2

5

5

Инвалиди искат повече асансьори за подлезите

Инвалиди искат повече асансьори за подлезите
Само няколко са подлезите във Варна, които разполагат с асансьори и съвременни рампи за инвалиди. Хората с увреждания и семействата с малки деца настояват такива съоръжения да бъдат поставени на повече

Измамени работници си искат парите

Измамени работници си искат парите
Десетки работници в Царево вече 5-ти месец чакат да си получат парите от гроздоберската кампания през октомври. До този момент работодателят не им е изплатил нито стотинка.

Лаборатория на колела ще мери качеството на въздуха в Бургас

Лаборатория на колела ще мери качеството на въздуха в Бургас
Автоматична станция на колела ще мери качеството на въздуха в Бургас. Модерното съоръжение ще пристигне в града в края на лятото.

Наши математици на международна конференция

Наши математици на международна конференция
Ученици от Кърджали участваха в международна математическа конференция в Австрия. Вижте какво споделиха младите математици пред камерата на телевизия СКАТ.

Пътната обстановка

Пътната обстановка
Изненадващо се оказа, че зимата все още не си е отишла. Днес отново заваля сняг. За радост обаче, той не създаде поводи за притеснение.

65 години от Дравската епопея

65 години от Дравската епопея
Изминаха 65 години от кръвопролитните боеве край река Драва. В ожесточените битки българите доказват своя героизъм и воля за победа.

Гръцкият президент търси подкрепата на ЕС за кризата

Гръцкият президент търси подкрепата на ЕС за кризата

Теч тормози кърджалийци

Теч тормози кърджалийци
Повече от година питейна вода наводнява цял район в Кърджали. От ВиК се оправдават, че никой не се е обадил за повредата.