ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Абдуллах Гюл : Преди 557г. султан Мехмет Фатих наложи нов модел на хармония и търпимост

29.05.2010

Днес с пищни тържества, концерти и масови възстановки в Истанбул се отбелязва 557-та годишнина от превземането на Константинопол. По този повод турският президент Гюл направи обръщение към народа, в което се прави за първи път опит да се даде нова историческа и политическа оценка на събитието от гледна точка на актуалните приоритети в международната политика и теорията за диалог и "съюз на цивилизациите", където Анкара иска да играе пионерска роля в противовес на доктрината за "конфликт между цивилизациите". Според Абдуллах Гюл, завладяването на Истанбул от войските на Фатих (Завоевателя) Султан Мехмет носело непреходно, паметно и фундаментално историческо значение не само за развитието и съществуването на турската националност, но и за съдбата и бъдещето на човечеството. В обръщението се посочва, че "Истанбул, който съхранява следите на много културни цивилизации, при управлението на Фатих Султан Мехмет е запазил хармонията в съжителството между различните религии, традиции и култури. Под управлението на Завоевателя градът се превърна в модел и образец на взаимно уважение и толерантност." Османското управление превърнало Истанбул в мост и в кръстопътна връзка между Изтока и Запада, в град-предводител на човешкия прогрес, на изкуството, образованието, културата, науката и търговията. Със своето богато и уникално културно-историческо наследство Истанбул олицетворявал не само миналото, но бил и носител на бъдещето. Истанбул днес давал тон и посоката за развитието на съвременна и модерна Турция. Не случайно градът бил избран за културна столица на Европа през 2010г. и провежданите в тази връзка инициативи и програми щели да допринесат неговите културни и природни забележителности да станат още веднаж достояние на целия свят. Истанбул бил "витрината" на страната и символ на мира, обичта и братството.Тези общочовешки достойнства щели да бъдат предадени и на следващите поколения, които трябвало да се гордеят, че са наследници на историята. "Ето защо, завършва посланието си президента Гюл, аз искам да спомена с най-голямо уважение и признателност името на архитекта на превземането на Истанбул, великия държавен мъж Фатих Султан Мехмет, искам да отдам заслужена почит към делото и подвига на героите, участвали в превземането на града."

2

2

5

5

Литургия за празника Свети дух

Литургия за празника Свети дух
Православната църква празнува Свети Дух.

Хиляди се включиха в шествието за 24 май

Хиляди се включиха в шествието за 24 май
България чества 24 май - Деня на българската просвета и култура. Отбелязваме създаването на славянската азбука от светите братя Кирил и Методий. Честит празник на всички, които носят в сърцата си българския дух и

24 май празник или поредния почивен ден

24 май празник или поредния почивен ден
За повечето жители на Кърджали 24 май е светъл празник, символ на гордост. Има и такива обаче, които нехаят за българската култура и духовност.

Честит празник

Честит празник
Светлият празник 24 май бе почетен в София с водосвет и шествие

24 май - поклон пред книжнината


24 май - поклон пред книжнината

Независимите се преклониха пред делото на светите братя

Независимите се преклониха пред делото на светите братя
Независимите общински съветници от Бургас и телевизия СКАТ първи поднесоха венци пред паметника на светите братя в Морската градина.

Отбелязаха Деня на славянската писменост


Отбелязаха Деня на славянската писменост

Двоен празник


Двоен празник