ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Американската разузнавателна дейност в Турция

11.04.2009

Активизирането на американската разузнавателна дейност в Турция вдигна на крак турския Генерален щаб и турското МВР. Почти всички турски медии съобщават като важна новината, че на 18 март 2009 г. ГЩ на турските въоръжени сили изпратил секретно писмо до ръководството на МВР, в което се съдържали данни за констатирани напоследък случаи, свързани с нерегламентираната дейност на служители на Специалното бюро за разследване и анализи към ВВС на САЩ в Турция (AFOSI). На МВР било предложено да се вземат спешни мерки за пресичане на тази практика,като бъдат предупредени за възможен интерес и предложения за срещи на място от страна на американски служители на работа в AFOSI всички кметове,валии и други представители на органите за самоуправление и в градските администрации и за всеки установен случай на поява и престой на такива американски граждани да се докладва подробно по установения ред.

Военното контраразузнаване на ГЩ било сериозно обезпокоено от зачестилите в последно време обиколки на агентите на AFOSI и целенасоченият им стремеж да контактуват с турски граждани, които притежават интересна за американците информация, което показвало, че тези срещи били планирани предварително, след изучаване на лицата от местната турска администрация и определяне на конкретен подход за създаване на "естествени и непредизвикващи съмнения" условия за осъществяване на желаните срещи.
Преките официални задачи на AFOSI се свеждали до следене и контрол на поведението и спазването на установения режим от страна на работещите в турските бази и в т. нар. "съвместни съоръжения" американски военни и цивилни сътрудници и техните семейства, командировани по силата на подписаните дустранни документи за военнотехническо сътрудничество. Подразделения на AFOSI били дислоцирани с разрешение на турския ГЩ в състава на Американския офис за военно сътрудничество в Анкара, в службите за административна и управленска подкрепа в Истанбул и Измир и в Десети състав на Командването на базата "Инджирлик " до Адана.
Наблюдателите си спомнят,че през 2004 г.е имало подобни нциденти,когато служител на AFOSI във военновъздушната база "Инджирлик" без уведомление и без съответното турско разрешение е предприел обиколка в района на областния град Гиресун на брега на Черно море и провел конспиративни срещи с предварително набелязани лица, от които търсел да получи интересуващата го информация. Подобни действия на друг негов колега били засечени в съседния гр.Трабзон, също на Черноморското крайбрежие. Поради предстоящото посещение на Президента Обама и с цел да не се предизвикат политически и дипломатически усложнения, изпълнението на планираните мерки за пресичане на дейността на американските агенти от състава на AFOSI било временно отложено до 8 април 2009, когато завърши въпросната визита.
Близката история на Турция е пълна с подобни случаи. Типичен пример в това отношение представлява известният, но вече позабравен инцидент от 1979г., когато американският дипломат Александър Пек внезапно се появил в гр. Амасия и настойчиво поискал срещи с високопоставени местни ръководители. Интересите му се свеждали до изучаване на настроенията и недоволството на населението от тежките икономически и финансови условия, съотношението на политическите сили и нивото на напрежение между сунити и алевии, проявите на неофашистите и на "Сивите вълци" от средите на Партията на националистическото движение, възможните кадрови промени на местно ниво сред военната и гражданската администрация и т.н. По сигнал на кмета на града Гюндюз Тюрем до Вътрешния министър Хасан Фехми Гюнеш бил създаден кризисен щаб начело с Министъра на външните работи Гюндюз Йокчюн. Решено било да се предложи на Посланика на САЩ Роналд Спиърс, самият той бивш отговорен служител в Отдела за разузнаване и анализи към Държавния департамент, въпросният "дипломат" да бъде изтеглен без много шум и с това случая да приключи. Реакцията на турското правителство е напълно разбираема, след като в края на 1978г. в гр. Кахраманмараш избухнаха безредици на етнорелигиозна основа, при които загинаха стотина жители на града и десетки къщи и магазини бяха опожарени или разграбени. Разследванията на турските органи доказаха, че не малка заслуга за тази и други провокации имат "Сивите вълци", съветвани и направлявани от "дипломати" като Александър Пек, добре известния и у нас Пол Бернар Хенце и други.

2

2

5

5

Делегация на Родопски кметове - български мюсюлмани в Турция

Делегация на Родопски кметове - български мюсюлмани в Турция
Според информация на сайта lpghaber.com, на 5 и 6 март 2009 г. голяма делегация от кметове на общини от различни краища на Родопите и от представители на граждански сдружения посетила областния център Маниса по покана на валията на града Джелялеттин Гювенч. Визитата била в отговор на осъщественото от валията и придружаващите го лица посещение в

Обама вероятно е поискал по-активно турско военно участие в Афганистан?

Обама вероятно е поискал по-активно турско военно участие в Афганистан?
Според Председателя на Турско-Американския съвет за сътрудничество ATC) Посланик Джеймс Холмс, напълно логично било да се предполага, че по време на визитата си в Турция Барак Обама е поставил пред турските ръководители въпроса за изпращането в Афганистан на бойни подразде ления в състав от 800 до 1000 души,с което Турция щяла да покаже,че споделя

Референдум за петролопровода

Референдум за петролопровода
След Бургас и Созопол и в Поморие ще има референдум относно петролопровода до Александруполис. Местните жители излязоха на протест едва когато научиха, че проектът предвижда част от разтоварването на петрола да става край плажовете им. Бургас подкрепи протеста на хората от Поморие в битката им срещу петролопровода. Протестиращите връчиха на

Намаляват такситата в Кърджали

Намаляват такситата в Кърджали
Все повече кърджалийци не могат да си позволят да се возят на такси. Заради това и броя на жълтите коли рязко намалява през последните месеци. Много таксиджии спряха работа.

Изгорели уреди заради Еон

Изгорели уреди заради Еон
Токов удар унищожи всички електроуреди на семейство от Аксаково. От Еон само установили причината за аварията, но отказали да обезщетят пътерпевшите.

Оглозгаха гората в Странджа, трупите гният

Оглозгаха гората в Странджа, трупите гният
Оглозгаха гората в Странджа. Хиляди декари дървета са изсечени. Вместо дървесината да бъде продадена трупите стоят и гният.

Опожарена кола

Опожарена кола
Лек автомобил изгоря като факла в Бургас. Колата е била опожарена в комплекс “Славейков”. От огъня са засегнати още два автомобила.

Блъснаха възрастна жена пред дома и

Блъснаха възрастна жена пред дома и
74-годишна жена попадна под гумите на микробус. Инцидентът стана в бургаския комплекс “Изгрев”. Възрастната жена пресичала натовареното шосе, когато върху нея връхлетяла колата.