ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Организацията "Ислямска конференция" провежда в Баку форум за диалога между цивилизациите.

11.11.2009

След широко коментираната среща "на върха" на ОИК в Турция, белязана под знака на нейната 40-т а годишнина и оспорваното участие на Иранския президент и неучастието на президента на Судан, последва веднага нова проява, този път в съседен Азербайджан. Двудневната дискусия е под почет ния патронаж на Генералния секретар на ОИК турския проф. Екмеледдин Ихсаноглу и е посветена на темата как от Баку гледали на "диалога между цивилизациите". Няма никакво съмнение, че този форум ангажира страните от ОИК около една чисто турска политическа инициатива, въпреки нискот о ниво на участие и липсата на представителност. Може би точно затова Анкара успя да свика тази среща, чиято главна цел е не да бъде продължение на априлската световна конференция в Истанбу л, а да покаже лидерската роля на Анкара в региона и да повдигне самочувствието на Баку, че не е изоставен заради Армения и че благодарение на Турция ОИК ще бъде на страната на азерите в спо ра за Нагорни Карабах.( наша информация от 28.10.2009.). За "мижавото ниво" на турската инициат ива говори факта, че най-изявените участници, които с гордост са цитирани от турските медии, са В ъншния министър на Азербайджан Елмар Мемедяров, неговия помощник и Ректор на Дипломатическ ата академия Хафъз Пашайев, Председателя на обединението на Кавказките мюсюлмани Аллахшюк юр Пашазаде, Министъра на културата на Сенегал Серин Мамаду Бусо и Зам.министъра на външни те работи на Сирия Фейсел Ел-Мигдад. В приветственото си слово при откриването на срещата Хаф ъз Пашайев изразил гордостта на своята страна, че е домакин на това мероприятие и че членува в най-голямата след ООН международна организация, каквато била ОИК. Регионалният ислямски шей х Пашазаде не могъл да впечатли присъстващите с нещо по-различно от това да разказва как регио налния мир щял да бъде запазен, ако правителствата и мюсюлманите отдават много по-голямо вним ание на "националните ценностни традиции и на религиозната вяра". Както трябваше да се очаква, Мемедяров похвалил ОИК за нейната "успешна мисия в полза на териториалната цялост на Азербай джан". Проф. Ихсаноглу направил откритието, че "Азербайджан се бил превърнал в символ за разви тието на диалога и сътрудничеството между цивилизациите". Оставаме с очакването, че същият ор атор ще призове участниците да подкрепят отново каузата на Северен Кипър и да направи от окупи раната част на острова също някакъв символ, от който зависи мира и сътрудничеството между циви лизациите.

2

2

5

5

Турция получи нови плесници от Председателя на Кюрдския парламент в Северен Ирак.

Турция получи нови плесници от Председателя на Кюрдския парламент в Северен Ирак.
Според информация на излизащия в Ливан вестник "Ел-Мустекил", цитирана днес от турски медии, Председателят на Парламента на кюрдската автономия в Северен Ирак Кемал Керкуки е заявил пред вестника, че лагерите и щабовете на ПКК се намирали в най-суровите и недостъпни части на планiните в Северен Ирак и те можели да бъдат принудени да

Цигани отвлякоха две ученички

Цигани отвлякоха две ученички
Трима цигани с бохати криминални досиета отвлякоха две 19-годишни ученички в Тетевен. Момичета изчезнали към 18 часа на 5-и ноември.

Намаляват принудително производството на ОЦК

Намаляват принудително производството на ОЦК
Затварят оловното производство, ако оловно-цинковия завод в Кърджали не намали капацитета си и не спре да трови въздуха. И Европейската комисия постави ултиматум на завода отровител и заплаши с финансови

С още 11 милиона е оскъпено "Водното огледало"

С още 11 милиона е оскъпено "Водното огледало"
Грандиозният проект “Водно огледало” в Кърджали се оскъпи с още 11 милиона лева. Проверка на икономическа полиция доказа редица нарушения и злоупотреби.

Наш кораб е арестуван в Африка, моряците бедстват

Наш кораб е арестуван в Африка, моряците бедстват
Втори месец българският кораб “Лудогорец” стои закотвен на пристанище в Западна Африка. Плавателният съд, който се менажира от варненска фирма е арестуван от гамбийските власти, а екипажът мизерства. За случая сигнализираха разтревожени близки на

Катастрофа

Катастрофа
Камион натоварен с дърва се вряза в маршрутка в Бургас. Катастрофата блокира временно движението на кръстовишщето до кат. За щастие няма пострадали при инцидента.

Грипна епидемия в цялата страна


Грипна епидемия в цялата страна

Спасиха две жени от свински грип

Спасиха две жени от свински грип
Спасиха две жени заболели от свински грип. Те са имали контакт с 33 годишната жена, която почина в бургаската болница от остра дихателна недостатъчност.