ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Депутати и активисти на забранената ПДО заминаха за бежанския лагер "Махмур" в Северен Ирак.

22.12.2009

Тази сутрин делегация от представители на забранената Партия на демократичното общество премина на територията на Северен Ирак при ГКПП "Хабур". Целта им била да проверят на място положението в лагера, за който се говори, че предстои да бъде закрит и това поставя на дневен ред сериозния въпрос за съдбата на неговите 12 хиляди кюрдски обитатели. Около 6 хиляди от тях притежават турски документи за самоличност. Лагерът стана известен около 22.10.2009г., когато, по инициатива на лежащия в затвора лидер на ПКК Йоджалан и с организационното съдействие на ПДО, група доброволци от лагера, между тях и деца, влязоха в Турция с "послания за мир" в отговор на правител ствената програма за "демократично отваряне". По същото време втора група от "посланици на мира" слезе от базите на ПКК в планината Кандил с предложение за преговори от 9 точки, съгласувани с Йоджалан. Този ход на кюрдите обърка напълно предварителните надежди на властите, че ще могат да "контролират и направляват" според намеренията на режима процеса за изолиране и дискредитиране на ПКК като страна в бъдещите политически преговори. От този момент започна всенародното кюрдско надигане, което достигна своя апогей след недалновидното решение за закриване на Парламентарно представената ПДО. С това се сложи край на очакванията за излизане от кризата и правителството беше принудено спешно да търси някакъв изход от неочаквания за управляващите и за армията развой на събитията, но такъв досега не е предложен и на практика "отварянето" беше "затворено", без да стане ясно какво е имало "вътре в политическата кухня" на режима. Сред делегатите медиите отбелязват имената на бившите депутати Севахир Байъндър, Ибрахим Биниджи и Йоздал Ючер, на Кмета на непокорния кюрдски град Шърнак Рамазан Уйсал и др. Делегацията ще остане в лагера 2 дни и ще проведе множество разговори с ръководителите и обикновените бежанци и ще п роучи какви са техните очаквания и нагласи за евентуално масово завръщане в Турция. Резултатите от тази "неформална анкета" ще бъдат отразени в отделен доклад, който ще бъде подложен на широка обществена и медийна дискусия не само в Турция, но и в чужбина.

2

2

5

5

Тази сутрин се самоуби Командващия жандармерията в околия Езине, окръг Чанаккале.

Тази сутрин се самоуби Командващия жандармерията в околия Езине, окръг Чанаккале.
След вчерашните информации за продължаващите самоубийства на турски офицери, днес нов подобен случай стана обект на вниманието на медиите като приоритетна новина. Подробностите тепърва ще се изясняват, но няма съмнение, че серийните самоубийства имат някаква връзка с нарастващ ото вътрешнополитическо и социално-икономическо напрежение било заради

АТАКА иска изгонването на ТВ СКАТ от парламента

АТАКА иска изгонването на ТВ СКАТ от парламента
Партия АТАКА поиска национална телевизия СКАТ да бъде отстранена от парламента. Депутатите на Волен Сидеров се оплакали, че са тормозени от наш екип.

Откриха балереф на Тодор Александров

Откриха балереф на Тодор Александров
От днес в София на булевард „Тодор Александров” има барелеф на българския революционер. Така ще се съхрани паметта на хората борили се да върнат Македония в майка България.

Турция скръцна със зъби заради новините на турски

Турция скръцна със зъби заради новините на турски
Турция скръцна със зъби на България по повод идеята за референдум за новините на турски език по БНТ. Това е груба намеса във вътрешните работи на страна членка на Евро-съюза.

Референдумът на Борисов и Сидеров вреди на България

Референдумът на Борисов и Сидеров вреди на България

Сняг покри Бургас и областта

Сняг покри Бургас и областта
Сняг и ниски температури по Черноморието. Според .основните пътни артерии са почистени. В Бургаска област няма селища без ток.

Снегът скова джижението между Бургас и Поморие

Снегът скова джижението между Бургас и Поморие
Снегът и непочистените улици станаха причина за няколко катастрофи по пътя Бургас-Варна. Образуваха се и задръствания на отсечката до Поморие.

АТАКА - голямата измама (репортаж)

АТАКА - голямата измама (репортаж)
Кандидатите за депутати на партия АТАКА са заложници на Волен Сидеров. В предаването “Паралакс” на телевизия СКАТ беше показан документът, който удостоверява, че те са станали гаранти на офшорна фирма, регистрирана на Сейшелските