ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Италия е готова да наложи забрана на бурката по примера на Франция, Швеция все още се колебае.

30.01.2010

Днес в информационните блокове на "Евронюз" беше отделено място на намеренията на Франция как да процедира преди гласуването на предложението на Парламентарната комисия за забрана носенето на бурка ( накиб, хиджаб ) от жени-мюсюлманки на обществени места, вкл. и в градския транспорт. Законопроектът ще бъде гласуван след провеждането на местните избори. В тази връзка беше дадена думата на Италианската министърка на равните възможности Мара Карфаня. Тя категорично заяви, че Италия трябва да последва примера на Франция и да премахне неравенството, изолирането и самодискриминирането на жените в Италия, които демонстративно подчертават с дрехата с и своето "различие и противопоставяне на цивилизацията". Ние добре познаваме проявите на Карфаня от нейно участие във вечерното политическото предаване "Порта а порта" по първи канал на RAI ( RAI UNO ), с дата 22.09.2009г. Като представител на правителството тя участва в дебат с бившата си колежка със същия ресор Ливия Турко. И двете министърки бяха единодушни, че проповедите в джамиите в страната трябва да се водят не на арабски, а на италиански език, и със закон да бъде забранено присъствието на обществени места на жени, облечени с ислямската " униформена" дреха бурка. "Френската вълна" заля и Швеция и предизвика изместване на предизборните дебати в посоката "за или против обличането с бурка". Тон дадоха тези дни настоящият Министър-председател Фредерик Райнфелд и лидерката на социалдемократите Мона Сахлин. Техният предизборен дебат беше предаван по общественото радио "Sveriges SR" . Тезата, отстоявана от дясно-центриста Райнфелд, се свеждала до това, че "слагането на бурка е израз на принуда и на незачитане." Той се отнасял с пълно разбиране и симпатия към мерките, предприети в Европа и конкретно във Франция, нещо повече - той ги одобрявал. И веднага се "извъртял" с думите, че "не счита за полезно и целесъобразно тези мерки да бъдат прилагани със закон в Швеция". Неговата събеседничка се разграничила от изложеното "двусмислено" отношение и се обявила решително против всякакви забрани в името на "религиозните свободи" и техните традиции в страната. Тази свобода била гарантирана както за тези, които искали да изповядват вярата си и да живеят според нейните правила, така и за тези, които желаели да стоят "далеч извън религиозните норми и задължения".

2

2

5

5

Има сериозни причини за пълното информационно затъмнение около срещата Борисов-Гюлер.

Има сериозни причини за пълното информационно затъмнение около срещата Борисов-Гюлер.
Докато за срещата на Бойко Борисов и придружаващите го лица с кмета на Истанбул Кадир Топбаши нашите, и турските медии предават периодически подробни съобщения, то почти нищо не беше казано за другата важна среща от програмата в Истанбул-тази със сегашния ( все още ) Валия на града-държава. От официалните източници научихме, че българската

Вътрешните министри на България и на Турция потвърдиха доброто си сътрудничество.

Вътрешните министри на България и на Турция потвърдиха доброто си сътрудничество.
Снощи гостуващият български Министър на вътрешните работи Цветанов беше приет от своя турски домакин Бешир Аталай. Срещата се проведе в сградата на турското МВР. От оскъдната информация на турските медии научаваме, че Аталай е изразил голямото си задоволство от много доброто състояние и развитие на отношенията между двете съседни страни. Той

Първанов за атаката в Кандахар

Първанов за атаката в Кандахар
Ситуацията в Афганистан се влошава като цяло – тази оценка даде президентът Георги Първанов. Неговият коментар е по повод инцинетът при който бяха ранени български войници.

Празни стаи в английската гимназия заради студа

Празни стаи в английската гимназия заради студа
Температури от до минус 20 градуса сковаха страната. Пътищата са проходи при зимни условия. Репортерите на телевизия СКАТ направиха проверки за това топли ли са класните стаи в мразовития ден на различни места в страната. Ниските температури блокираха част от английската гимназия в Бургас. Въпреки че парното работи част от помещенията са студени.

Ученици мръзнат в квартал Банево

Ученици мръзнат в квартал Банево
В бургаския квартал Банево децата мръзнат в класните стаи. Там се топлят с печки с дърва. Парното не работи заради авария.

Километрични опашки от автомобили на гръцката граница

Километрични опашки от автомобили на гръцката граница

Студ в училище

Студ в училище
Децата в Поморие учат в нечовешки условия. Студът е сковал стаите. Въпреки уверенията на директора, че парнто е работило през почивните дни температурата в училище Иван Вазов днес беше 11-13

СОУ "Петко Росен" започна занятия при температури под нормата

СОУ "Петко Росен" започна занятия при температури под нормата
С ниски температури, под нормата започнаха занятията в училище „Петко Росен” в бургаския комплекс „Меден рудник”. Три часа след началото на учебния процес условията се нормализираха.