ТВ СКАТ лого

Тази телевизия работи с грижа за България

Открито писмо на медии и журналисти от българската диаспора

01.02.2010

Съдът в Гевгелия (Македония) назначи психиатрична експертиза на Спаска Митрова. Това решение ни припомни методите в някогашния Съветски съюз, където често неудобните на властта бяха обявявани за невменяеми. Създава се опасност българската гражданка да бъде обявена за психически неуравновесена и детето й да бъде окончателно дадено на бащата. Спаска не е виждала дъщеричката си от месеци, въпреки че има спечелено дело за това на първа инстанция. Явно след като властите на съседната на България държава, хвърлиха Митрова в затвора по скалъпено обвинение и попречиха малката Сузана да вижда майка си, сега се опитват да отнемат детето окончателно. Решението на съда буди недоумение, защото прилича на опит за узаконяване на психическата репресия срещу Спаска – след като с действията си македонските администратори положиха всички усилия да разбият психиката на младата жена. Нека припомним, че вече двама от адвокатите й бяха принудени от властите да се откажат от делото. Днес българските журналисти и медии по цял свят се обединяват и се обръщат за подкрепа към своите читатели, както и към македонските институции, организации и обикновени граждани. Заедно с тях и българският интернет портал www.Eurochicago.com подписва открито писмо към ръководителите на Република Македония за незабавно връщане на 3-годишната Сузана на нейната майка:


Открито писмо на медии и журналисти от българската диаспора

До г-н Георге Иванов
Президент на Република Македония

До г-н Никола Груевски,
Министър-председател

До г-н Антонио Милошовски,
Министър на външните работи

Уважаеми г-н Президент,
Ние, представителите на електронни и печатни медии на българската диаспора по света, сме сериозно обезпокоени от съдбата на нашата сънародничка г-жа Спаска Митрова и нейната тригодишна дъщеря. Отноношението на македонските власти към г-жа Митрова е в разрез с писаните и неписани правила на хуманизма и християнските ценности. Българите по света възприемат отношението към г-жа Митрова и нейната дъщеря като акт, противоречащ на приятелските отношения на хората от двете ни страни.

Г-н Президент,
От името на нашите читатели Ви призоваваме за съдействие малката Сузана да бъде незабавно върната при своята майка. Смятаме да запознаем с развитието на случая медиите, компетентните институции и правозащитни организации в съответните страни в Европа и Америка. Изразяваме нашата убеденост, че г-жа Митрова ще получи дължимото извинение и компесации.
С уважение,
Еврочикаго.ком
(По-късно ще бъде приложен списък с имената на подписалите журналисти и медии)

2

2

5

5

Според доклад на Европейския парламент, Турция е отбелязала "незначителен напредък".

Според доклад на Европейския парламент, Турция е отбелязала "незначителен напредък".
Повече от една седмица продължават обсъжданията в Комитета за външните отношения на ЕП на д оклада за реформите в Турция и нейния "напредък" по пътя към Брюксел, изготвен от холандската е вродепутатка Риа Оумен-Руйтен. За 10 т.м. е насрочено пленарно заседание, на което ще бъде нап равен цялостен преглед на точката, до която са

Какво искат кърджалийци

Какво искат кърджалийци

Борисов мълчи за чистката в РДНСК - Бургас


Борисов мълчи за чистката в РДНСК - Бургас

Протест срещу закриване на болница


Протест срещу закриване на болница

Шивачки започват протести


Шивачки започват протести

Война за базата на НСА


Война за базата на НСА

Страшната заплаха от генномодифицирани храни


Страшната заплаха от генномодифицирани храни

Продажба на винетки


Продажба на винетки